Valinnoilla on merkitystä, myös pienillä. Minäkin olen huolissani ympäristön tilasta ja ilmastonmuutoksesta. Lajittelen roskat, vien kartongit ja lasipullot kierrätykseen.
Ihmiset ovat entistä ympäristötietoisempia ja hakevat ekologisia vaihtoehtoja, myös vaatteissa. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että ympäristöystävällisyys on paljon muutakin kuin pelkkä vaatteeseen kiinnitettävä vihreä lappu. Tuotteiden ympäristövaikutuksiin pitäisi ottaa mukaan koko valmistusprosessi ja elinkaari alusta loppuun. Valitettavasti tämän vaikutuksen mittaaminen kaikkinensa on vielä alkutekijöissään.
Maailmassa ympäristöä kuormittavat eniten ruokateollisuus, liikenne ja asuminen. Neljänneksi suurin hiilijalanjälki on vaateteollisuudella.
Markkinoinnissa ekologisuutta käytetään myyntivalttina liikaa ja jopa harhaanjohtavasti. Itse asiassa oikeasti täysin vihreää tuotetta ei vielä ole olemassakaan, sillä kaikki valmistusprosessit kuluttavat energiaa. Esimerkiksi puuvillan viljely vaatii hurjasti vettä.
Medantan ekologisuus on ennen kaikkea sitä, että teemme laadukkaista raaka-aineista pitkään kestävän vaatteen. Vuosien tuotekehittelyllä olemme luoneet joustavat ja tekniset materiaalit, jotka kestävät vuosien kovaa ammattikäyttöä sekä teollista pesua kerta toisensa jälkeen.
Vuodessa teetämme omia kankaitamme noin 200 000 metriä, eli juuri vain sen määrän kuin asiakkaamme tarvitsevat. Tehtaat allekirjoittavat Medantan hyvän yhteistyön ja liiketavan periaatteet. Toimintaohjeiden tavoitteena on turvata työntekijöiden oikeuksien lisäksi myös ympäristön hyvinvointi. Edellytämme esimerkiksi, että kangastehtailla on kunnon vedenpuhdistamot.
Kuljetusten ympäristövaikutus voidaan minimoida hyvällä suunnittelulla. Tehtailta kankaamme menevät suoraan vaatteet valmistaviin yrityksiin, ja samoin nämä lähettävät usein valmiin vaate-erän suoraan asiakkaillemme.
Myös helppohoitoisuus on ekologisuutta. Medantan vaatteet kuivuvat nopeasti, eikä niitä tarvitse silittää. Näinkin säästyy energiaa.
Tekstiilijätettä syntyy Suomessa 70 000 tonnia vuodessa. Kierrätykseen vaatteista menee 14 prosenttia ja uusiokäyttöön 30 prosenttia. Meidän suurimpia asiakkaitamme ovat sairaanhoitopiirien pesulat. Kun potilaiden ja hoitohenkilökunnan vaatteet tulevat tiensä loppuun, ne voidaan hyödyntää energiaksi jätteenpolttolaitoksessa tai esimerkiksi käyttää sidosaineena asvaltin teossa.
Muutama vuosi sitten teettämissämme lääkärintakeissa kaavoitus meni vähän pieleen. Kierrätimme kankaat Tampereelle ammattikouluun, jossa oppilaat tekivät niistä hauskoja kasseja ja taideteoksia. Osa materiaaleista päätyi installaatioksi toimistomme seinälle.
Me Medantassa teemme yhteistyötä eri tutkimuslaitosten kanssa ja olemme mukana kehittämässä vaatteita entistä ekologisimmiksi ja älykkäimmiksi. Ilmastonmuutos ja kestävät raaka-aineet ovat globaaleja megatrendejä. Siksi olemme koonneet kansainvälisen asiantuntijatiimin kehittämään materiaalejamme ympäristövaikutukset huomioon ottaen.
Suomessa on todella paljon kehityspöhinää. Tulevaisuudessa odotan paljon puukuitujen hyödyntämisestä tekstiilien materiaalina. Tuotekehittelyssä on jo kokonaan biohajoava materiaali. Tuossa on aineksia koko Suomen tekstiiliteollisuuden uuteen nousuun.
Medantan ekologisuutta on tehdä laadukkaista raaka-aineista vuosia kestävä vaate.
Jätä kommentti
Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.