Sairaalavaatteen trendit: turvallisuus, äly ja estetiikka

Sairaalavaatteen trendit: turvallisuus, äly ja estetiikka

Maailman suurimmat lääketieteen messut Saksassa vahvistivat sen, että me Medantassa työskentelemme juuri oikeiden asioiden parissa. Yksi messuväkeä puhuttanut aihe oli mikrobilääkeresistenssi.

Antibioottien tehon hiipumisesta aiheutuvia ongelmia verrataan pahimmillaan ilmastonmuutoksen kaltaiseen uhkaan. Ratkaisuja on siis haettava. Yksi keino on pitää erityistä huolta sairaalahygieniasta. Medantan sairaalavaatteet ehkäisevät infektioiden leviämistä ja edistävät näin turvallisuutta. Messuilla Saksassa saimmekin kiitosta tekstiiliemme antimikrobisesta käsittelystä.

Osallistuin maailman suurimmille lääketieteen alan MEDICA-messuille yhtiökumppanini Taina Steinerin kanssa. Tapahtuma keräsi Saksaan saman katon alle yli 120 000 alan ammattilaista peräti 130 maasta.

Sata pesua, ja enemmänkin!

Lääketieteen ja terveydenhuollon ala puhuu nyt erityisesti diagnostiikan kehittymisestä, digitalisaatiosta sekä kerätyn datan yhä monipuolisemmasta hyödyntämisestä. Yhä vahvempia trendejä ovat myös potilaiden kuntoutus sekä ennen että jälkeen operaation, sairauksien ennaltaehkäisy ja kaikkinensa terveyden edistäminen. Nuo ovat juuri niitä teemoja, joiden ytimessä myös me Medantassa työskentelemme.

Messuilla yleisempiä kysymyksiä meille oli, kuinka monta pesua vaatteidemme antimikrobinen käsittely kestää. Pystyimme vastaamaan, että tekstiilimme ovat käyneet läpi standardin mukaiset antimikrobisen tehon testaukset sairaalapesulassa. Niiden tulokset ovat osoittaneet, että käsittely kestää peräti sata teollista pesua, jopa enemmänkin.

Tämä on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista, sillä yleensä kestoksi luvataan 30 pesukertaa ja nekin mielellään kotikoneissa, ei teollisuuspesuloissa.

Medantassa olemmekin laskeneet, että esimerkiksi kolmen vuoden vuokravaatesopimuksen aikana tekstiileille riittää tuo sata pesukertaa, joten meidän vaatteidemme antimikrobista käsittelyä ei tarvitse uusia sopimuskauden aikana.

Älykkäitä tekstiilejä designia unohtamatta

Messuilla oli nähtävillä paljon myös erilaisia älyvaatteita. Niihin oli kuitenkin pitänyt yleensä kiinnittää jokin lisälaite, jotta vaatteesta oli saatu jollain tapaa älykäs. Pestäviä ja kestäviä ne eivät olleet.

Tuokin vahvisti kokemustamme siitä, että olemme tällä alalla etulinjassa kehittämässä ja hakemassa materiaalissa itsessään olevaa sensoriteknologiaa.

Tulevaisuudessa vaatteet voivat mitata esimerkiksi kuntoutettavan ihmisen toipumista, liikkeitä ja harjoitteiden tehoa. Myös ruumiinlämpötila on tärkeä osa infektioiden torjuntaa. Jos potilaan ruumiinlämpötila laskee ennen toimenpidettä tai sen aikana, tutkimusten mukaan myös infektioherkkyys kasvaa samassa suhteessa. Kehitämmekin nyt älykästä sairaalavaatetta, joka esilämmittäisi potilaan ja pitäisi hänet lämpimänä leikkauksen aikana. Näin potilas myös toipuisi operaatiosta paremmin ja nopeammin.

Me Medantassa haluamme korostaa tekstiilien turvallisuuden, antimikrobisen käsittelyn ja älyn lisäksi myös estetiikkaa ja laadukasta suomalaista designia. Messuilla mieltämme lämmitti, että saimme kansainvälisiltä toimijoilta arvostusta myös työmme visuaalisesta jäljestä. Vaatteitamme kehtaa katsoa myös nurjalta puolelta. Niiden yllättävät yksityiskohdat, moderni muotoilu ja värikkyys saivat monet messukävijät hyvälle tuulelle.

Kuva: Messe Düsseldorf/ctillmann
Kuva: Messe Düsseldorf/ctillmann

Lue seuraavaksi

Elegantteja hoitajia ja tyylikkäitä tohtoreita
Millainen on ekologinen vaate?

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.