LES AMIS - Eläköön ammattitaito.

LES AMIS -Ravintola on kannanotto ammattikoulutuksen arvostuksen ja tärkeyden puolesta.

Huippukokin ja ravintoloitsijan Henri Alénin Fiasco?-ravintola Helsingin Etelärannassa muuntautui vappua edeltävällä viikolla kahden kattauksen ajaksi Les Amis -ravintolaksi. Yhteistyössä ammattimuotitalo Medantan ja Perhon ravintola-alan opiskelijoiden kanssa toteutettavassa pop up -ravintolassa herkuteltiin ammatillisen koulutuksen kunniaksi.

Ravintoloitsija Henri Alén

Miksi Les Amis?

“Itse valmistuin amiksesta vuonna 1997, ja siitä asti saanut tehdä yhtä hienoimmista ammateista. Minusta kaikki työ on arvokasta ja kaikkia meitä tarvitaan, jotta yhteiskunta pyörii ja verokirstuunkin saadaan täytettä. Les Amis on tapahtuma, joka juhlistaa ammattiosaamista ja kannustaa nuoria tekemään sitä mikä tuntuu sydämessä oikealta", sanoo Henri Alén. 

Les Amis -ravintolan keittiössä Perhon opiskelijat

Perhon ravintola-alan toisen vuosikurssin opiskelijat valtasivat keittiön Fiascon ammattilaisten ja opettajansa Petri Wainion lempeässä opastuksessa. He valmistivat kolmen ruokalajin huippumenun.

Vuoden 2024

Tulevaisuuden toivo

Medanta palkitsi Tulevaisuuden toivo -stipendillä 21-vuotiaan Denis Aliaksiukin, hän on valmistunut Omniasta ja opiskelee tällä hetkellä Haaga-Heliassa. Stipendin kriteerinä oli asenne ja intohimo tekemiseen sekä oppimiseen, tämä ei siis ollut taitopohjainen tunnustus. Denis on todella motivoitunut kehittämään ja haastamaan itseään. Nuoresta iästään huolimatta Denis on ehtinyt osoittaa taitojaan jo useissa alan kilpailuissa - Nuorten kokkien SM, Mestarikoulu ja Taitaja -  ja hän sanookin rakastavansa kilpailemista.  

Yhteisenä haasteena amisten arvostuksen nostaminen.

Päivän tilaisuudessa oli paikalla lähes kymmenen eri ammattioppilaitoksen edustajia, koulutusalan järjestöjen edustajia, huippukokkeja ja vaikuttajia.

Henri Alén avasi tilaisuuden ja muistutti vieraita ammatillisen osaamisen merkityksestä. Hän kertoi, että kokiksi opiskeleminen oli ollut hänelle itselleen täysin selvä päämäärä. Samaan hengenvetoon hän ilmaisi huolensa ammatillisen koulutuksen arvostuksen puutteesta. Kuva ammatillisesta koulutuksesta on vääristynyt ja amis nähdään liian usein toisena vaihtoehtona. Alén korosti, että nuoren pitää saada opiskella sitä, mikä tuntuu hyvältä, ja ylipäätään kaikkien pitäisi kunnioittaa sitä, että joku on valinnut opiskella itselleen ammatin. Hän muistutti myös, miten kokin ammatti antaa vapauden ilmasta itseään ja tuo lukemattomia kansainvälisiä mahdollisuuksia.

Puheet ja keskustelu olikin tämän avauksen jälkeen todella vilkasta.

Eläköön ammattitaito

Medanta on ammattimuotitalo, joka suunnittelee ja valmistaa mm. terveydenhoito- ja ravintola-alan
ammattilaisille työvaatteita, jotka näyttävät ja tuntuvat hyvältä. Medantan vastuullisen ammattimuodin
filosofiaan kuuluu kaikkien ammattien arvostus ja pyrkimys tehdä työpäivistä parempia funktionaalisten
työvaatteiden avulla.