Asiakascase

Paras työvaate syntyy kuuntelemalla tekijöitä

Vihreään työpaitaan pukeutunut työntekijä Mehiläisen lääkäriasemalla.
Laboratoriotyössä on tärkeää, että työvaate suojaa mahdollisilta roiskeilta. Bioanalyytikko Mari-Anna Nyroos viihtyy Medantan T-paidassa ja suorissa housuissa.

Mehiläisen vihreä brändiväri tulee vastaan kaikkialla Helsingin Töölön toimipisteessä, niin vastaanottavan sairaanhoitajan T-paidassa kuin ohitse kiirehtivän laboratoriohoitajan tunikassa.

Medantan työvaatteet ovat osoittautuneet luultuakin kestävämmiksi vaativassa käytössä: Nykyinen työvaatemallisto suunniteltiin kolmen vuoden käyttöön, mutta viides vuosi on jo alkanut.

Mehiläisen palveluksessa on yli 18 800 terveydenhuollon ja hoivapalveluiden ammattilaista eri puolilla Suomea 440 toimipisteessä. Heistä useimmat käyttävät Medantan työasua. Ammattiryhmiä on kymmeniä, ja työpaikat vaihtelevat leikkaussaleista toimistotehtäviin. Eri tilanteisiin on löydyttävä sopiva ja puhdas työasu joka päivä.

”Kun vuonna 2015 kilpailutuksen seurauksena valitsimme Medantan työvaatteidemme toimittajaksi, valinnassa painoivat vaativat kriteerit”, hankintajohtaja Satu Suominen Mehiläisestä sanoo.

Mehiläisen hankintajohtaja Satu Suominen kertoo, että työvaatteiden hankinnassa painotettiin myös eettisiä ja ekologisia kysymyksiä.

Nämä ovat Mehiläisen kriteerit hoitotyön työvaatteille

Hengittävä, joustava, mukava. Hoitohenkilökunnan työvaatteiden tulee soveltua hyvin monenlaisiin työtehtäviin, ja niiden on oltava hengittäviä, joustavia ja mukavia. Yleisilmeen tulee olla yhtenäinen, mutta samalla vaatteiden pitää soveltua monen kokoisille ja -mallisille ihmisille.

Ekologinen. ”Painotamme ekologisuutta eli otamme huomioon materiaalit, valmistusprosessin ja vaatteiden pitkäikäisyyden. Kaikki nämä kriteerit toteutuvat Medantan työvaatteissa”, Satu Suominen sanoo.

Mehiläisen vaatehuolto toimii kolmikantamallilla: Medanta valmistaa vaatteet, pesupalvelu pesee, huoltaa ja kuljettaa vaatteet työpisteisiin, ja Mehiläisen henkilöstö käyttää niitä.

Kun vaate kuluu loppuun, se kierrätetään ja mahdollisuuksien mukaan käytetään uudelleen. Aiemmin työvaatteita on poltettu suuria määriä, kun niistä on ollut aika päästä eroon. Nykyisin työvaatteita poltetaan entistä vähemmän ja kankaiden uudelleen kierrättämistä pilotoidaan aktiivisesti.

Medanta on mukana myös kehityshankkeissa, joissa etsitään kierrättämiselle kestävämpiä ratkaisuja. Tutkittavana on muun muassa muovigranulaatin ja pihkan prosessoinnin tuloksena syntyvä antimikrobinen, biohajoava kuitu.

Turvallinen ja hygieeninen. Terveydenhuollon ammattilaisille työvaate on osa infektioturvallisuutta ja työturvallisuutta. Tämä vaatii paljon sekä materiaaleilta että vaatemalleilta.

Medantan sairaalavaatekankaiden pinta on käsitelty antimikrobisesti, minkä ansiosta riski taudinaiheuttajien leviämiseen pienenee.

Lue lisää Medantan tuotekehityksestä

”Kankaiden on oltava myös riittävän suojaavia, jotta henkilökunnan työturvallisuus ei vaarannu – esimerkiksi roiskeet ovat osa hoitotyön arkea. Myös vaatteiden mitoituksessa ja malleissa on otettava huomioon ne moninaiset tilanteet, joissa vaatteita käytetään”, Satu Suominen muistuttaa.

Toiminnallinen ja jokaiselle mieleinen. Mehiläisen henkilökunnan edustajat osallistuivat Medantan vaatteiden suunnittelutyöhön. Vaatteiden käyttäjiltä tulikin monenlaisia toiveita: vaatteiden odotettiin olevan moderneja ja mukavia. Materiaaleilta toivottiin hengittävyyttä, joustavuutta ja korkeaa laatua.

”Mallistossa on kolme yläosaa ja kaksi erilaista housumallia. Unisex-tunika, T-paita ja Slimfit-paita sopivat monenlaisille käyttäjille. Toinen housumalleista on suoralahkeinen ja toinen korkeilla resoreilla varustettu sporttisempi malli. Kaikilla on omat suosikkinsa”, Satu Suominen kertoo.

Mallisto on harkitusti kompakti, jotta se on hallittavissa sekä kustannusten että brändin näkökulmasta.

Bioanalyytikko Jesse Pohjalainen on valinnut työasukseen Medantan tunikan.

Jokaisella käyttäjällä on toki omat toiveensa: yksi toivoo lisää taskuja, toinen taas haluaisi päästä taskuista kokonaan eroon. Valituissa malleissa nämä toiveet on pyritty ottamaan huomioon. Siksi mallistossa on myös valinnan varaa, ja siksi jokaisen vaatteen malli on jokaista saumaa myöten harkittu kokonaisuus.

”Tyylikkäät ja hyvin toimivat työvaatteet luovat työhyvinvointia. Henkilökunnalle on tärkeää paitsi vaatteiden mukavuus ja ulkonäkö, myös niiden tuotantoon liittyvät eettiset ja ekologiset kysymykset. Siksi vaatteiden valinnalla on todellakin väliä”, Satu Suominen sanoo.

Tutustu tuotteisiin Medantan verkkokaupassa

Mehiläinen Oy

  • perustettu 1909
  • yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja
  • 1,2 miljoonaa asiakasta vuosittain
  • 440 toimipistettä ympäri Suomea
  • yli 18 800 työntekijää ja ammatinharjoittajaa

Lue seuraavaksi

Järvenpään kuuluisan K-Citymarketin kauppias Markku Hautala:  ”Työasuilla tuomme esiin ammattitaitoamme”
Vastuullista puuvillaa ja biohajoava kangas kehitteillä – Medanta luo vihreämpää tulevaisuutta

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.