Liemi- ja kastikekeittämö Soocin Kiril Rainos: ”Eettinen ja edustava työasu on osa yrityksen markkinointia”

Liemi- ja kastikekeittämö Soocin Kiril Rainos: ”Eettinen ja edustava työasu on osa yrityksen markkinointia”
Kestävä kehitys on liemi-, ja kastikekeittämö Soocille sydämen asia. Medantan ympäristöystävällisestä Eco Denim -kankaasta valmistetut työasut ovat paitsi ajattomia myös eettisiä.

Pohjois-Karjalassa, idyllisessä Liperin kunnan taajamassa Ylämyllyssä sijaitseva vanha Vaasan Leipomon kiinteistö sai vuosi sitten uudet asukkaat. Nyt tilalla on pitkän linjan keittiöammattilaisten Kiril Rainoksen ja Timo Melton liemi- ja kastikekeittämö Sooci, jonka liemilinjastolta lähtee eteenpäin satojatuhansia litroja soosia joka kuukausi.

Keittämön ydin ovat isot keittokattilat, jossa hämmennetään tuoreita raaka-aineita suoraan lähituottajilta ja ilman lisäaineita.

”Ostamme lihataloilta ylijääneitä naudanluita ja kananrankoja. Paahtamisen jälkeen keitämme niistä lientä. Osan myymme liemenä ja osan jalostamme eteenpäin kastikepohjiksi ja käyttövalmiiksi kastikkeiksi”, kertoo toimitusjohtaja Kiril Rainos.

Soocin asiakkaita ovat ammattikeittiöt, kuten ravintolat ja erilaiset elämyspalveluja tuottavat yritykset ympäri Suomen. Tuotteet ovat myös kuluttajien saatavilla hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissa.

Tuotekehittelyssä ovat olleet mukana Suomen parhaimmat keittiömestarit, ja reseptit ovat tarkoin hiottuja. Markkinoille päätyi myös täysin uudenlaisia tuotteita: klassisten kana-, liha- ja kasvisliemen lisäksi hyllyiltä löytyy japanilaisesta keittiöstä tuttu ramenliemi, joka on saatavilla myös vegaanisena.

”Haluamme helpottaa ammattikeittiöiden toimintaa. Harvassa paikassa enää keitellään lientä vanhaan malliin”, Rainos jatkaa.

Tuotannonjohtaja Esa Hautanen (oik.) ja muut soocilaiset ovat tyytyväisiä uusiin työasuihinsa. Asut syntyivät Medantan ja Soocin ideariihen pohjalta. Myös työntekijöiden toiveita kuunneltiin.

Ajattomat työasut edustavat ammattitaitoa

”Hämmentävän hyvä työntekijä”, lukee harmaansävyisten työasujen selkämyksessä. Yksitoista henkilöä työllistävä Sooci haluaa olla kestävää kehitystä tukeva työpaikka. Siksi eettisiä arvoja ja kestävää suunnittelua korostava Medanta oli luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi. Soocin henkilöstö sai ylleen Medantan suunnittelemat työasut keväällä 2019.

”Emme halunneet valita työvaatteita valmiista sapluunasta, vaan halusimme olla mukana vaikuttamassa lopputulokseen. Olen tehnyt Medantan kanssa yhteistyötä myös aiemmin, joten tiesin, että he panostavat asiakaskohtaiseen räätälöintiin”, Rainos kertoo.

Työasut syntyivät Medantan ja Soocin yhteisen ideariihen pohjalta, ja myös työntekijöiden toiveita kuunneltiin. Rainoksen mukaan tärkeää on, että työvaatteet ovat ajattomia ja edustavat ammattitaitoa sekä laatuajattelua, jota soocilaisilta löytyy.

Housujen, paidan ja takin materiaaliksi valikoitui Medantan ympäristöystävällinen Eco Denim -kangas, jonka raaka-aineena on käytetty kierrätettyä polyesteria ja vastuullista BCI-puuvillaa.

Kangas on myös teknisesti laadukasta ja toimii kuin urheilutekstiili joustaen ja hengittäen tiukoissakin paikoissa. Kankaassa on myös antimikrobinen käsittely. Työasut pestään jokaisen käyttökerran jälkeen, joten on tärkeää, että materiaali kestää kulutusta.

”Työvaatteiden on oltava mukavat päällä, mutta samalla niiden on täytettävä elintarviketeollisuudelle asetetut kriteerit: ei ylimääräisiä nappeja ja taskut vyötärön alapuolella”, Rainos sanoo.

Soocilaiset haluavat nostaa vastuullisia arvojaan esille myös työasuissaan. Kuvassa elintarviketyöntekijä Maaret Sorjonen.

Pilkettä silmäkulmassa

Rainoksen mukaan henkilöstö on ollut enemmän kuin tyytyväinen työasujen lopputulokseen.

”Työasut on toteutettu nykypäivän tekniikalla, mutta samalla ne henkivät vanhaa fiilistä. Niissä on pilkettä silmäkulmassa, kuten meilläkin. Koemme, että turvallinen, eettinen ja edustava työasu on myös osa yrityksen markkinointia.”

Sooci kokoaakin parhaillaan ympäristö- ja vastuullisuuspakettia, jonka avulla he viestivät eettisiä arvojaan myös ulospäin.

”Olemme kirjanneet pakettiin yhtenä osa-alueena myös työvaatteet, joilla haluamme tuoda arvojamme esille”, Rainos sanoo.

Sooci on nuoresta iästään huolimatta saanut markkinoilla hyvän vastaanoton. Kotimaisiin raaka-aineisiin painottuvalle liemi- ja kastiketuotannolle on selvästi ollut kysyntää. Valmiit kastikepohjat helpottavat ammattikeittiöiden ruoanvalmistusta – laadusta tinkimättä.

Moni on kysellyt Rainokselta yrityksen nimen alkuperää. Siinä, kun on s-kirjaimen sijaan kansainvälisempi c-kirjain.

”Nimen piti olla Soosi, mutta kun rekisteröimme yritystä patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään kaupparekisteriin, nimi oli liian yleismaailmallinen eli ei tarpeeksi yksilöllinen. Kiireessä vaihdoimme nimen Soociksi. Hauskaa on, että mainostoimistot ovat kyselleet, onko nimen valinnassa ollut mukana työryhmä”, Rainos naurahtaa.

Lue seuraavaksi

Sympaattiset Muumit valloittavat Mehiläisen työvaatteissa
Järvenpään kuuluisan K-Citymarketin kauppias Markku Hautala:  ”Työasuilla tuomme esiin ammattitaitoamme”

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.