Kymmenen oppia yrittäjyydestä

Kymmenen oppia yrittäjyydestä

Yrityksemme Medanta täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Aloitimme lähes tyhjästä, ja silloin tavoitteena oli, että jonain päivänä voisimme maksaa itsellemme palkkaa. Nyt työllistämme yhdeksän ihmistä sekä ison joukon alihankkijoita, kuten ompelijoita, mallimestareita ja vaatetehtaita. Olemme luoneet aivan oman vaatemalliston omista kankaista lähtien. Asiakkaat ovat kiinnostuneita tuotteistamme ja ideologiastamme ympäri maailman.

Tässä meidän 10 pointtia matkamme varrelta:

 1. Vahva visio. Jos nyt voisimme neuvoa Anua ja Tainaa aloittaessamme vuonna 2008, sanoisimme: Uskokaa visioonne ja intuitioonne. Ne kantavat, vaikka matkan varrella varmasti koette hankaliakin hetkiä. Me halusimme uudistaa terveydenhuoltoalan pukeutumisen, ja sillä tiellä olemme vahvasti edelleen.
 2. Luottamus ja itsetunto. Jos et itse usko omaan liikeideaasi, niin kukas sitten? Varastomme sijaitsi ensin kodin vaatekomerossa. Sitten lähdimme myymään tuotteita Medantan nimellä. Oli upeaa huomata, mikä voima kumpuaa siitä, että pystyy seisomaan 110-prosenttisesti oman ideansa takana.
 3. Yritys ja erehdys. Aloitimme myymällä erään amerikkalaisen valmistajan työvaatteita. Huomasimme kuitenkin hyvin nopeasti, että ne eivät sopineet suomalaiseen työkulttuuriin – esimerkiksi sairaalavaatteissa ei ollut rintataskuja turvallisuussyistä. Tämä auttoi ymmärtämään, että meidän on suunniteltava ja tehtävä omat tuotteemme.
 4. Uskallus tehdä eri tavalla. Lähdimme jo hyvin alkuvaiheessa uimaan vastavirtaan. Tällä alalla monet tarjoavat bulkkia, mutta meille oman materiaalin kehittäminen, muotokieli ja laatu ovat kaiken perusta. Tien raivaaminen ei ole ollut aina helppoa, mutta joka kerta se on kannattanut.
 5. Asiakkaiden kuunteleminen. Terveydenhuoltoalalla oli ollut pitkään tarpeita, joita kukaan ei ollut pitänyt tärkeänä, kuten vaatteiden merkitys henkilökunnalle ja potilaille. Kävimme keskusteluja, löysimme viisaita ihmisiä, jotka halusivat olla kanssamme edelläkävijöinä kehittämässä toimialaa ja myös oman henkilökuntansa työtyytyväisyyttä. Asiakkaamme ovat aina olleet ja tulevat olemaan tuotekehityksessämme vahvasti mukana.
 6. Valmius venyä. Voisimme puolileikillään sanoa, että varustaudu yrittäjyyden alkuvaiheissa elämään syömättä, juomatta ja tingi myös vessakäynneistä aina kun voit. Kaikki aika nimittäin hurahtaa työnteossa. Ja mikäs siinä, kun innostuksen lähteenä toimii asiakkailta saatu kannustus ja palaute.
 7. Hyvät kumppanit. Kaikkea ei pidä tai edes kannata tehdä itse. Haluamme löytää juuri Medantalle sopivat kumppanit, joiden kanssa kemiat toimivat, luottamus pelaa ja pystymme yhdessä viemään alaa eteenpäin.
 8. Alan parhaat neuvonantajat. Medanta on kasvanut jo siihen pisteeseen, että tarvitsemme strategisia neuvonantajia sekä ammattitaitoisen hallituksen. Nämä ihmiset pystyvät aidosti sparraamaan ja luotsaamaan yritystämme eteenpäin, oli sitten kyse älyvaatteista, antimikrobisesta käsittelystä tai epidemologiasta.
 9. Ketterä ja joustava tiimi. Jokainen medantalainen on sitoutunut yhteiseen visioomme ja tekee todella paljon töitä sen toteutumiseksi. Pystymme myös reagoimaan nopeasti, sillä meillä ei ole liikaa valmiiksi pureskeltuja toimintamalleja. Jos jokin asia ei ole asiakkaan mieleen, ja pystymme sen korjaamaan tai muuttamaan, me myös teemme sen.
 10. Tiedämme ja tunnemme oman tuotantoketjumme ja valvomme sitä tarkasti. Tiedostamme, että tekstiiliteollisuudella on iso vesi-, energia ja hiilijalanjälki. Siksi meille on todella tärkeää, että valmistamme vain sellaisia tuotteita, joita oikeasti tarvitaan ja jotka kestävät käyttöä – ja ovat myös mukavia päällä.
  Anu ja Taina

Lue seuraavaksi

Äly & Antimikrobisuus. Medanta päivittää sairaalavaatteet nykyaikaan
Syöpäsairaala Docrates loi oman vaatemalliston – pohjana uusi raikas logo ja värimaailma

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.