Ismo Sipeläinen suuntaa Bocuse d’Oriin: Sekuntien kellotusta ja kunnon kokkivaatteet

Ismo Sipeläinen suuntaa Bocuse d’Oriin:  Sekuntien kellotusta ja kunnon kokkivaatteet

Huippukokki Ismo Sipeläinen aikoo säväyttää tuomariston kokkien maailmanmestaruuskilpailussa kesäkuussa Torinossa. Suomesta hänen joukkueensa ottaa mukaan pannujen ja blendereiden lisäksi Medantan työvaatteet – ja todennäköisesti myös Lapin puikulat.

Kokkien maailmanmestaruuskilpailuun, Bocuse d’Oriin treenaaminen on kokopäiväistä työtä. Suomea edustava huippukokki Ismo Sipeläinen, 27, ja hänen avustajansa Johan Kurkela, 21, aloittivat Torinon osakilpailuun harjoittelun helmikuussa. Kesäkuun 12. päivänä alkavassa kisassa täytyy kaiken olla valmiina askelkuvioita myöten.

Kun huipulle tähdätään, suorituksen hiominen on sen mukaista. Jotta kisassa ei tulisi yhtäkään hukka-askelta, ravintolakoulu Perhoon rakennettu harjoituskeittiö on mahdollisimman yksi yhteen Torinon kisakeittiön kanssa. Jokaisen työvaiheen kesto mitataan sekunnin tarkkuudella. Myös asut ovat tip top. Sipeläinen ja Kurkela treenaavat koko edustuskautensa Medantan vaatteissa.

Näyttävistä viiksistään tunnettu Sipeläinen kuuluu siihen kokkirotuun, joka kantaa mieluiten valkoista kokkitakkia.

”Mustat housut ja kengät, valkoinen takki. Siinä suosikkini. Ja kilpailuissa valkoinen essu.”

Mutta ei Sipeläinen aivan ehdoton ole. ”Vaatetus on toki aina sidottu ravintolakonseptiin. Tämä on tyyli- ja mielipidekysymys. Kaikkiin ravintoloihin valkoinen ei ole paras valinta.”

Tärkeää on myös se, että kokkitakki hengittää, on kevyt päällä ja istuu hyvin. ”Huonosti istuvaa joutuu nykimään. Se häiritsee työtä.”

Varsinkaan kilpailussa sellaiseen ei ole varaa.

Lapin puikulaa ja makuja metsästä

Monissa kokkikilpailuissa palkitun Sipeläisen päivät ovat siis testailua täynnä. Ainakin viitenä päivänä viikossa Perhon harjoituskeittiössä Helsingissä treenataan ja pohditaan kilpailuraaka-aineita. Lapin puikula ja muutamat metsän aarteet ovat vahvoilla pääsemään mukaan Italian Torinoon.

”Suomalaista ruokaa ei ole brändätty yhtä vahvasti kuin pohjoismaisten naapureidemme. Kun katsomme tarkemmin ja ylpeinä, meiltäkin löytyy paljon hienoa: marjat, sienet, hirvi, riekko, ahven, kuha, hauki…”

Torinossa Sipeläinen haluaa saada tuomariston säväytettyä. Osakilpailussa on mukana 20 maata, joista 10 parasta pääsee loppukisaan Ranskan Lyoniin vuonna 2019.

Kylmiltään Sipeläinen ei kisaan lähde. Hän oli vuonna 2010–11 Matti Jämsénin avustajana samaisessa kilpailussa. Nyt joukkuetta valmentaa Eero Vottonen, joka vuoroin buustaa ja vuoroin rauhoittelee.

Hyvä työvaate lisää pituutta

Ihan pienillä varusteilla Sipeläisen joukkue ei Italiaan matkaa. Helsingistä mukaan otetaan työtasot, induktioliesi, uuni, lämpöpöytä ja -lamput. Yleiskoneet, blenderit, kutteri, veitset ja työkulhot. Pannut, fritit, kuivurit ja käsipaperit.

Lautaset ovat paikan päältä. Ne on saanut valita neljästä vaihtoehdosta.

Kilpailussa kaikilla osallistujilla on kilpailun järjestäjän kokkitakit, mutta kisakeittiön ulkopuolella joukkueet tunnistaa omista kokkijoukkuevaatteistaan. Sipeläisen väellä ne ovat Medantan vaatteita: valkoiset lyhythihaiset kokkitakit, valkoinen essu ja mustat kokkihousut. Kannustusjoukotkin saavat päälleen Medantaa.

”On tyylikästä, että kullakin ryhmällä on oma yhtenevä vaatetus. Niin ei tule keräilyerän näköisiä joukkueita, joissa yhdellä on huppari, toisella pikkutakki ja kolmannella flip-flopit.”

Sipeläisen mielestä hyvä työvaate nostattaa tunnelmaa.

”Työvaatteen pitää olla niin hyvä, että omasta pituudesta ei lähde viittä senttiä, vaan tulee kaksi ja puoli senttiä lisää. Se saa aikaan saman fiiliksen – ikään kuin ryhtiliikkeen – kuin tulee puvun päälle laittaessa.”

”Medantan housut ovat paitsi mukavat päällä myös hyvännäköiset. Jos pakasta vetää uudet housut jalkaan ja yhdistää ne pikkutakin kanssa, voi lähteä suoraan vapaa-ajan rientoihin.”

Kuka?

Ismo Sipeläinen on työskennellyt helsinkiläisissä huippuravintoloissa: Finnjävelissä, Olossa ja G.W. Sundmansilla. Nyt hän keskittyy Bocuse D’Or -kisaan ja tekee välillä keikkatöitä.

2018–2019 Bocuse D’Or -kilpailun Suomen edustaja

2016 Toinen sija kokkien pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa

2015 Vuoden kokki

2013 Nordic Junior Chef -kilpailun voittaja

Lisätietoa Bocuse D'Or kilpailusta ELO-säätiön sivuilla

Lue seuraavaksi

Syöpäsairaala Docrates loi oman vaatemalliston – pohjana uusi raikas logo ja värimaailma
Työvaate herättää tunteita – ja on tärkeä osa ammattia

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.