Ismo Sipeläinen teki huipputuloksen kokkien MM-kisoissa – kunnon kokkivaatteet tukevat menestystä

Ismo Sipeläinen teki huipputuloksen kokkien MM-kisoissa – kunnon kokkivaatteet tukevat menestystä
Medantan laadukkaat kokkivaatteet toimivat tiukoissakin tilanteissa. Kuva: Kim Öhman

Ismo Sipeläinen ylsi neljänneksi ja teki Suomen historian parhaan tuloksen arvostetussa Bocuse d’Or -kilpailussa Ranskan Lyonissa. Suomesta tiimi otti mukaansa rekkalastillisen raaka-aineita ja keittiötarvikkeita – ja Medantan tyylikkäät kokkivaatteet.

Suomalainen huippukokki Ismo Sipeläinen ja hänen assistenttinsa Johan Kurkela palkittiin parhaasta lihavadista kokkien maailmanmestaruuskilpailussa, arvostetussa Bocuse d’Or -finaalissa.

Suomen joukkue sijoittui Ranskan Lyonissa käydyssä kilpailussa hienosti neljänneksi: sijoitus on Suomen historian paras. Maailman vaativin kokkikisa oli Pohjoismaiden juhlaa, sillä Tanska, Ruotsi ja Norja valtasivat kärkikolmikon.

Ismo Sipeläinen kertoo, että kaikki sujui lähes kuusi tuntia kestäneessä finaalissa käsikirjoituksen mukaan.

”Kaikki meni niin kuin olin suunnitellut ja paikoitellen jopa paremmin. En ainakaan vielä ole löytänyt mitään virhettä, että jokin olisi mennyt pieleen. Mikään ei ollut raakaa tai ylikypsää.”

Vaikka palkintopalli jäi saavuttamatta, keittiömestari on erittäin tyytyväinen tiiminsä onnistumiseen.

”Olihan se kova suoritus, ei sitä käy kieltäminen. Vaikka olisi ollut kivempi olla yhden sijan ylempänä, henkilökohtaiset tavoitteeni kuitenkin täyttyivät. Kokonaissuorituksena Torinon osakilpailu kesällä 2018 ja Lyonin finaali olivat Suomen kovin suoritus kilpailussa. Se olikin tavoitteeni: tehdä paras suomalaistulos.”

Johan Kurkelan ja Ismo Sipeläisen yli vuoden kestänyt tiukka harjoittelu palkittiin, kun he nappasivat upean neljännen sijan maailman vaativimmassa kokkikilpailussa. Kuva: Kim Öhman

Medantan vaatteet toimivat tiukoissakin tilanteissa

Ismo Sipeläisen matka Bocuse d’Or -finaaliin oli puolentoista vuoden vaativa ja intensiivinen rutistus. Aiemmin muun muassa huippuravintola Olossa ja Finnjävelissä työskennellyt lahjakkuus keskittyi tämän ajan lähes täysin kilpailusuorituksensa hiomiseen.

Suomen joukkueen valmentajana toimi Michelin-ravintoloitsija, keittiömestari Tommi Tuominen. Sipeläisellä ja Kurkelalla oli ennen Bocuse d’Or -kilpailuja takanaan lähes kaksikymmentä täyttä 5 tunnin ja 35 minuutin harjoittelua – se on aika, joka kilpailijoille tosipaikassa annetaan.

Sipeläinen sanoo, että huipulle tähdättäessä panostuksen on oltava sen mukainen. Hän treenasi MM-mittelöön ravintolakoulu Perhoon rakennetussa harjoituskeittiössä, jossa jokainen työvaihe kellotettiin sekunnin tarkkuudella.

Osa menestystä ovat laadukkaat, tyylikkäät ja toimivat kokkivaatteet. Sipeläinen ja Kurkela treenasivat koko edustuskautensa Medantan vaatteissa. Kun keittiössä hikoillaan tuntikausia ilman taukoja, vaatteen leikkaus ja laatu ovat olennaisia tekijöitä.

”On tärkeää, että kokkitakki on pehmeä, kevyt päällä ja että se istuu hyvin. Huonosti istuva vaate häiritsee työtä, eikä sellaiseen ole varsinkaan kilpailutilanteessa varaa. On suotavaa, että jos kumartuu, niin takki ei lähde heti essun alta liitoon. Medantan vaatteet pitävät ryhtinsä vielä usean pesun jälkeen.”

Kannustusjoukot siivittivät huippusuoritukseen

Ismo Sipeläinen sanoo, että Lyonissa pidetty tapahtuma oli huikea kokemus – vaikka hän ei muista itse kisasuorituksesta paljonkaan.

”Tunnelma kisahallissa oli mieletön, kun liput ja banderollit liehuivat. Suomesta oli mahtava kannustusjoukko tukemassa meitä. Tiimillämme on huikeita yhteistyökumppaneita. Oli hienoa, että medantalaiset ja monet muut tulivat tsemppaamaan meitä Lyoniin. Siinä 3000 ihmisen edessä kokatessaan tunsi itsensä hetkittäin yllättävän pieneksi.”

Sipeläinen naurahtaa olleensa tiiviin kisarutistuksensa jälkeen niin poikki, että kilpailupäivästä jäi ”muistoksi” kuuden tunnin blackout.

”Olin suorituksen ajan ihan omissa maailmoissani, mikä on tavallaan myös hyvä asia, sillä jokaiseen vaiheeseen on pakko keskittyä täysillä. Pystyin sulkemaan korvani hälinältä.”

Suomi palkittiin Lyonissa parhaasta lihavadista. Ismo Sipeläinen halusi kunnioittaa kansallista identiteettiämme tuomalla finaalissa lautasille muun muassa Lapin puikulaperunaa, selleriä ja jaloviinakermakastiketta. Kuva: Kim Öhman

Sipeläinen kertoo, että pelkkä Ranskaan matkustaminen oli ponnistus, jossa yhteistyökumppaneiden merkitys korostui. Raaka-aineita ja keittiötarvikkeita lähti Helsingistä rekkalastillinen. Paikan päällä oli vain kylmävetolaatikot, uuni, liedet ja lihatehtävän lihat.

”Kaiken muun toimme Suomesta. Esimerkiksi lihavati oli Aalto-yliopiston muotoilijaopiskelijoiden suunnittelema. Finaalissa kokkasimme Medantan mustissa housuissa ja kengissä, kun taas kokkitakit, esiliinat ja hatut tulivat kisaorganisaatiolta.”

Tyylikkäät kokkivaatteet kohottavat tunnelmaa

Kisakeittiön ulkopuolella Sipeläisellä ja Kurkelalla oli koko Bocuse d’Or -matkan käytössään Medantan vaatteet päästä varpaisiin eli myös valkoiset kokkitakit ja essut.

Sipeläisen mukaan yhtenäinen ja tyylikäs vaatetus on paitsi särmikkään näköistä, myös tärkeä tunnelman kohottaja.

”Henkilökohtainen vaatetukseni saattaa olla vähän sellainen, että kunhan jotain on päällä – en välttämättä ole niin kovin muotitietoinen. Mutta keittiössä lähden siitä, että siisteys on puoli ruokaa. Onhan se paremman näköistä, että yllä on suorat housut ja silitetty takki ja kaikki on tip top kuin että jokaisella olisi sieltä täältä haalittuja vaatekappaleita.”

Sipeläisen oma ehdoton suosikkiasu on valkoinen, lyhythihainen kokkitakki, valkoinen essu, mustat housut ja mustat kengät.

”En pidä pitkistä hihoista. Hihat tulee käärittyä joka tapauksessa ylös, mutta lyhythihaisessa takissa sitä ei tarvitse tehdä joka ikinen päivä. Kaikki Medantan vaatteet, joita olen käyttänyt, ovat olleet tosi mukavia, hengittäviä ja hyvännäköisiä. Antibakteerisuus on hieno lisä.”

Nyt kun MM-rutistus on ohi, Ismo Sipeläinen aikoo ottaa hetken happea ja kerätä ajatuksiaan.

”Keskityin yli vuoden niin tiiviisti tähän yhteen asiaan, että kaikki muu on vähän jäänyt. Meillä on Bocuse d’Or -yhteistyökumppaneillemme vielä kiitoskahvit, mutta muuten kalenterini on tyhjä. Mihin seuraavaksi mennään, siitä en osaa sanoa vielä yhtään mitään.”

Lue seuraavaksi

”Hyvä työvaate ilahduttaa, joustaa ja kertoo brändistä”
Suosittu Syke-sairaalasarja pukeutuu Medantaan

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.