Suosittu Syke-sairaalasarja pukeutuu Medantaan

Suosittu Syke-sairaalasarja pukeutuu Medantaan
Anestesialääkäri Ilmari Ranta (Matti Ristinen) ja anestesiahoitaja Marleena Ranta (Tiina Lymi) käyttävät Syke-sairaalasarjan muiden ammattilaisten tavoin Medantan työvaatteita. Kuva: Yellow Film & TV, Sara Forsius.

Suomalainen Syke-televisiosarja vie katsojat sairaalan nopeisiin käänteisiin ja työntekijöiden arkeen. Medantan tekemät henkilökunnan työvaatteet tehostavat sarjan aitoa todenmukaisuutta.

Palkitun Syke-draamasarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteellisen kaupungin sairaalan traumaosastolle. Koska sarjan kuvaus on tyyliltään hyvin todenmukainen, myös puvustuksella on oma merkittävä roolinsa: sairaalan henkilökunnan asut ovat yksi osoitus ammattimaisuudesta.

Sykettä on tehty vuodesta 2014 alkaen, ja pukusuunnittelijat Ninna Päiväläinen ja Ninni Lahtinen loivat linjaukset työvaatteiden värimaailmaan sarjan suunnitteluvaiheessa. Jo tuolloin Sykkeen tekijät ottivat yhteyttä Medantaan.

Vaatteiden värimaailmasta käyttöön valikoituivat harmaa, valkoinen ja tummansininen.

”Tällä värimaailmalla olemme halunneet myös jatkaa, vaikka vaatteiden mallit ovatkin päivittyneet”, kertoo puvustaja Netta Kervinen, joka on ollut mukana kolmannelta kaudelta lähtien ja vastaa puvustuksesta sarjan uusimmissa jaksoissa.

Viime aikoina sarjan värivalikoima on hieman laajentunut.

”Esimerkiksi syöpähoitajilla on Medantan pinkit paidat ja toisinaan jaksoissa näkyvillä laitoshoitajilla kuviolliset tunikat”, Kervinen kertoo.

TUTUSTU MALLISTOON

”Medantan vaatteet sopivat mielestäni hyvin Syke-sarjan henkeen, koska ne ovat tyylipuhtaita ja harmonisia”, sanoo sarjan puvustaja Netta Kervinen.

Ammattiasu auttaa rooliin solahtamisessa

Vaikka Sykettä on esitetty jo vuosia, suunniteltavaa vaatteissa riittää Netta Kervisen mukaan edelleen, koska sarjaan luodaan uusia hahmoja ja toimintaympäristöjä. Suunnittelija ja puvustaja päivittävät roolihahmojen ”vaatekaappeja” jatkuvasti eri tilanteisiin ja vuodenaikoihin sopiviksi, kunkin hahmon tyylin mukaisesti.

Syksyllä 2018, eli viidennen kauden alusta, sarjaan tuli mukaan esimerkiksi lähihoitaja Aino, jota esittää Amelie Blauberg. Hänen roolihahmonsa on vastavalmistunut hoitaja, joka on vielä epävarma osaamisestaan.

Blauberg on itsekin nuori, eikä hänellä ole kokemusta sairaalamaailmasta, mutta oikeanlainen asu auttaa osaltaan roolihahmon omaksumisessa.

”Heti kun puen nämä aidot työvaatteet päälleni, koen muuttuvani alan ammattilaiseksi. Tämä työasu on näyttelijälle muutenkin ihan mahtava: todella supermukava päällä! Asu joustaa, hengittää ja on rento, vaikka on selkeästi ammattilaisen työvaate.”

Syke-sarjan kaikki tekijät, kuten myös puvustaja Netta Kervinen ja näyttelijä Amelie Blauberg, ovat perehtyneet etukäteen tarkasti sairaaloiden aitoihin tehtäviin ja käytäntöihin.

 

Blaubergin mukaan moni muu rooliasu on sellainen, että sen haluaa vaihtaa omiin vaatteisiin heti, kun kuvauksessa on lyhytkin tauko. Medantan työvaatteet tekevät poikkeuksen.

”Tämä taitaa olla ensimmäinen rooliasuni, jota haluan pitää myös taukojen aikana”, kertoo Blauberg, joka on näytellyt myös esimerkiksi Uusi päivä -televisiosarjassa.

Sairaalatyöhön tarkka perehtyminen

Netta Kervinen ja Amelie Blauberg korostavat molemmat, kuinka tärkeää on ennen kuvauksia perehtyä sairaalatyöskentelyyn ja esimerkiksi työvälineisiin.

”Alan ammattilaiset ovat perehdyttäneet meitä todella paljon sairaalaympäristöön ja jopa vaatteiden käyttöön. Esimerkiksi sarjan lääkärit käyttävät lääkärin takkia, jonka hihojen pitää olla hygieniasyistä joko lyhennetyt tai käärityt, kuten oikeassakin sairaalassa”, Kervinen kertoo.

Puvustaja tutustuu tarkasti etenkin niihin asusteisiin, joita monet sarjan henkilöt käyttävät: minkälaisia ovat esimerkiksi kirurgien maskit, suojatakit tai hiussuojat. Niitä tulee käyttää oikein ja tilanteiden mukaisesti.

Pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä.

”Kun nykyään itse käyn lääkärissä, seuraan silmä tarkkana, minkälaisia avainnauhoja, kyniä tai kenkiä hoitohenkilökunnalla on”, Kervinen sanoo.

Myös Syke-sarjaan on kehitelty henkilökunnalle erilaisia avainnauhoja aina roolihahmon mukaan.

”Medantan vaatteet ovat istuvia ja helppohoitoisia”

”Lähihoitaja Ainon arkivaatteet kuvastavat hänen persoonaansa: ne ovat herkkiä, suloisia, ehkä jopa hieman lapsenmielisiä”, puvustaja Netta Kervinen kuvailee.

Näyttelijöiden roolihahmojen vaatetus on monen ihmisen yhteistyön tulos.

”Pukusuunnittelija luo sarjan puvustuksen isot linjaukset, ja minä puvustajana puolestaan autan suunnittelijaa ja hoidan päivittäistä puvustusta”, Netta Kervinen sanoo.

Alusta alkaen mukana ollut Ninna Päiväläinen on jatkanut Syke-sarjan pääsuunnittelijana. Koska kyseessä on mittava sarja, pukutiimissä on mukana hänen ja Kervisen lisäksi niin kutsuttuna set-puvustajana Elisa Avikainen. Toisinaan apuna on myös pukuharjoittelija.

Sykkeen jaksoja kuvattaessa puvustamossa käy kova vilske. Kullakin näyttelijällä on oma rekki, jossa on myös roolihahmon vapaa-ajan vaatteet. Näyttelijät hakevat ja tuovat vaatteita ja kyselevät tarvittaessa neuvoja pukeutumiseen.

Netta Kervinen on free lancer -puvustaja, mutta Syke-sarja on nyt hänelle täysipäiväinen työ noin puolen vuoden ajan. Viidettä ja kuudetta kautta kuvataan kevääseen 2019 asti, ja Kervinen huolehtii avustajansa kanssa sarjan puvustamossa myös vaatteiden pesemisestä ja silittämisestä.

Roolivaatteet ovat kovassa käytössä. Jokaisella näyttelijällä on kaksi paitaa ja kahdet housut, jotka aina pestään kuvauspäivän päätteeksi. Jos kohtauksessa on esimerkiksi leikkaus, jossa tekoveri voi roiskua, vaatteet on pystyttävä vaihtamaan kesken päivänkin.

”Medantan vaatteet ovat yksinkertaisen tyylikkäitä ammattivaatteita, mutta tärkeää on myös se, että ne istuvat hyvin päälle ja ovat helppohoitoisia.”

 

Medanta pyydettiin Sykkeeseen mukaan

Syke-sarjassa näyttelevät muiden muassa Iina Kuustonen (vas.), Matti Ristinen, Tiina Lymi, Leena Pöysti, Lena Meriläinen, Jarkko Niemi ja Antti Luusuanniemi. Kuva: Nelonen/Ruutu.

Kun Sykkeen tekijät ottivat Medantaan muutama vuosi sitten yhteyttä sarjan suunnitteluvaiheessa, medantalaiset innostuivat heti. Vaikutuksen teki sarjan teon ammattimaisuus, josta yksi osoitus oli se, että tekijöillä oli selkeä visio esimerkiksi sini–harmaasävyisestä värimaailmasta.

Medantan suunnittelu- ja tuotantojohtajan Taina Steinerin mukaan yhteistyöpyyntöön oli helppo vastata, koska Medantan vaatteissa on paljon värivaihtoehtoja.

”Sarjan vaikuttavuuden huomasi meilläkin: kun alan ammattilaiset näkivät tv:ssä, kuinka hyvältä näyttää esimerkiksi kokonaan harmaa työasu, meille alkoi tulla tilauksia niistä.”

Nykyään Sykkeen tekijät ja medantalaiset keskustelevat uusista tuotteista aina tarvittaessa. Yhteistyö on vaikuttanut suoraan myös yrityksen tuotekehittelyyn.

”Sykkeen porukka kysyi, voisiko lääkäri käyttää työssään meidän kehittämäämme kokkien lätsä-tyyppistä hattua eli flat capiä. Sanoin että totta kai, jos se suojaa hiukset. Sarjassa sitä on käytetty niin, että lyhyt lippa on taaksepäin”, Steiner kertoo.

”Hattu on tehty samasta antibakteerisesta kankaasta kuin muutkin tuotteemme, ja nyt kehitämme siitä tuotantoon mallia, joka menee hieman aiempaa syvemmälle päähän.”

Sykkeen neljä ensimmäistä tuotantokautta esitettiin Ylellä, ja se siirtyi Nelonen Medialle vuonna 2018. Sarjassa esiintyy monia suosittuja ja tunnettuja näyttelijöitä, kuten Lena Meriläinen, Leena Pöysti, Iina Kuustonen, Tiina Lymi ja Antti Luusuanniemi.

Syke voitti Paras tv-ohjelma -kategorian Kultainen Venla -palkinnon vuonna 2016. Sarjan tuottaa Yellow Film & TV, ja jaksot kuvataan tuotantoyhtiön studiolla Helsingissä. Uudet kaudet 5 ja 6 esitetään maksullisessa Ruutu+-palvelussa.

Sarjassa on nyt aiempaa lyhyemmät jaksot, joista kuitenkin muodostuu kokonaisuuksia. Esimerkiksi viidennellä kaudella on 40 noin 20 minuutin jaksoa, jotka muodostavat yhteensä 10 kokonaisuutta.

Lue seuraavaksi

Ismo Sipeläinen teki huipputuloksen kokkien MM-kisoissa – kunnon kokkivaatteet tukevat menestystä
Sushiguru Jesper Björkell: ”Laadukkaasta työvaatteesta on helppo puhdistaa lohen rasva ja soijaroiskeet”

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.