”Hyvä työvaate ilahduttaa, joustaa ja kertoo brändistä”

”Hyvä työvaate ilahduttaa, joustaa ja kertoo brändistä”

Medantan osastolla Hammaslääkäripäivillä Helsingissä 22.–24.11. kävi paljon suunterveyden ammattilaisia tutustumassa tuotteisiimme ja hankkimassa työvaatteita suoraan paikan päällä.

Näin messuvieraat kommentoivat, kun kyselimme heiltä ajatuksia hyvistä työvaatteista:

”Ei kiristä, eikä ole mikään säkki”

Panu Peitsaro, kuntayhtymäjohtaja, Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosteri, Savonlinna

Mitä arvostat hyvässä työvaatteessa?

”Vaatteiden helppohoitoisuus ja joustavuus ovat tärkeitä monessa työssä. Olen ammatiltani sekä hammaslääkäri että lääkäri ja tehnyt työtä niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella. Varsinkin yksityisenä hammaslääkärinä arvostin helppohoitoisuutta, koska pesin ja silitin omat työvaatteeni. Nyt työskentelen sairaalamaailmassa, jossa pesula hoitaa huoltotyön.”

Mikä merkitys on työvaatteen turvallisuudella?

”Työvaatteiden helppohoitoisuus ja hygieenisyys on tärkeää. Esimerkiksi hammaslääkärit ovat käyttäneet jo pitkään lyhythihaisia paitoja, koska ne ovat käsien pesun kannalta paremmat kuin pitempihihaiset. Lyhyet hihat eivät kastu käsiä pestessä eivätkä myöskään likaannu työssä.

Kun valmistuin hammaslääkäriksi vuonna 1998, lyhythihaiset paidat olivat jo silloin käytössä melkein joka paikassa. Tosin hammaslääketieteen puolella sairaaloissa suositaan yhä pitkähihaisia takkeja. Kun olin sotilaspuolella töissä, käytin lääkärintakkia armeijan asun päällä.

Nyt on tarjolla myös lääkärien vaatteisiin ¾-pituisia hihoja, ja se on mielestäni hyvä asia. Voi tosin viedä jonkin aikaa ennen kuin lääkärit tottuvat ajatukseen nykyistä lyhyemmistä hihoista, mutta uskon niiden lyövän vähitellen läpi.”

Jos voisit päättää itse, minkälaisen työasun valitsisit sairaalaanne?

"Työvaatteet eivät saisi olla kiristäviä, eivätä toisaalta mitään säkkejä. Naiset arvostavat erityisesti, että työvaatteet ovat muotoon leikattuja. Mielestäni on hyvä, että työvaatteet noudattavat yrityksen tai organisaation yleistä ilmettä. Niissä voi siis olla myös väriä ja organisaatiokohtaisia kuoseja tai brodeerauksia. Sen sijaan eri ammattiryhmille ei tarvitse olla erilaisia vaatteita.

Myös julkiselle puolelle on tulossa yhä enemmän brändäystä ja huolitellumpaa ilmettä. Siihen vaikuttaa kilpailuasetelma: vaikka sote ei toteutuisikaan, julkinen ja yksityinen tulevat yhä enemmän kilpailemaan asiakkaista. Silloin myös mielikuvalliset asiat ovat tärkeitä, kuten tyylikkäät tilat sekä yhdenmukaiset opasteet ja huolitellut työasut

Tällä hetkellä rakennamme esimerkiksi Savonlinnaan sairaalan viereen uutta terveysasemaa. Siitä tulee kaunis, puuta paljon sisustuksessakin hyödyntävä rakennus. Kun se valmistuu vuonna 2021, on tärkeää, että myös hoitohenkilökunnan työasut ovat uuteen ympäristöön sopivia.”

Onko sinulla kokemuksia Medantan vaatteista tai älyvaatteista?

”En vastaa suoraan sairaalamme vaatehankinnoista, joten en tunne juurikaan eri tuottajia. Medantan antibakteerinen ominaisuus kankaassa vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Työvaatteiden älyominaisuuksiin olen päässyt jo jonkin verran tutustumaan. Esimerkiksi joissakin sairaaloissa huolehditaan työvaatteiden logistiikasta vaatteisiin ommellun sirun avulla. Samalla voidaan määrittää sekin, montako työvaatetta viikossa on kullakin työntekijällä käytettävänä.

Vaatteissa voisi olla myös monenlaista seurantatekniikkaa, jos se koetaan hyväksi ja tarpeelliseksi. Tämän tekniikan avulla voitaisiin mitata esimerkiksi työntekijän sykettä, askelmääriä tai stressitasoa.”

”Värikäs työasu kertoo ystävällisestä palvelusta”

Riitta Jurvelin, toimitusjohtaja, suuhygienisti, Hammaslääkäriasema Oulun Kruunu, Oulu

Mitä arvostat hyvässä työvaatteessa?

”Helppohoitoisuutta, käytettävyyttä ja kauneutta. Toimin 16 työntekijän hammaslääkäriaseman toimitusjohtajana ja haluan että meillä kaikilla on yhdenmukaiset asut, vaikka osa toimii yrittäjinä ja osa työntekijöinä.”

Valitsitte viisi vuotta sitten yritykseenne Medantan työasut. Mitkä asiat toimivat valintakriteereinä?

”Lähtökohtana oli yrityksemme ilme sekä halu noudattaa yhtenäistä linjaa myös työasuissa. Yritysilmeessämme on liilaa, vihreää ja oranssia, ja aluksi ajattelin, että asuissa olisi näistä kahta väriä. Sitten saimme Medantalta kopallisen eri värisiä vaatteita sovitettaviksi ja jokainen sai kertoa niistä mielipiteensä ja toiveensa.

Lopulta päädyimme yhdessä ratkaisuun, joka on mielestäni hyvä ja kauniin värikäs. Kaikilla on valkoiset housut, mutta paidan värin saa jokainen itse valita – ja väriä voi välillä myös vaihtaa.

Naiset valitsevat usein tummansinisen paidan ja miehet vihreän tai oranssin. Eräs työntekijä otti pinkin paidan ja itse valitsin kirkkaan oranssin – koen että se sopii hyvin minulle, jotain murrettua oranssin sävyä en olisi voinut ajatellakaan.

Yleensä hammaslääkäriasemilla käytetään paljon sinistä tai vihreää, joten värikkyys on meidän oma juttumme. Värit korostavat yrityksemme iloista ja ystävällistä palvelua.

Medantalla on kauniit, monille vartalotyypeille sopivat mallit. Meillä on miehille yksi paitamalli ja naisille kaksi eri vaihtoehtoa.”

Mikä merkitys on työvaatteen turvallisuudella ja älyominaisuuksilla?

”Työvaatteen pitää olla aina käytännöllinen ja turvallinen. Työpaita ei saa olla esimerkiksi liian pitkä, kun tekee istumatyötä. Tosin työasentokin nykyään vaihtelee: yhä enemmän suositaan seisomatyötä, koska pitkään istuminen ei ole terveellistä.

Olen hyvin tyytyväinen Medantan asujen turvallisuuteen ja myös antibakteeriseen käsittelyyn. Tätä ominaisuutta niissä ei ollut vielä viisi vuotta sitten, kun aloitimme yhteistyön. Turvallisuutta on myös vaatteiden helppohoitoisuus. Pesemme vaatteet työpaikan omalla koneella, ettei kenenkään tarvitse viedä niitä kotiin. Se on hygieenisempää.

Vaatteiden älyominaisuuksiin en ole vielä tutustunut tarkemmin, mutta seuraan mielenkiinnolla kehitystä ja arvostan Medantan innovatiivista työtä tekstiilialalla.”

”Materiaali saa olla napakka, mutta sen pitää joustaa”

Suuhygienistit Jaana Andersson ja Iida Mäkelä, Munkkiniemen terveysaseman hammashoitola, Helsinki

Mitä arvostatte hyvässä työvaatteessa?

”Työvaatteen pitää olla helppo pukea päälle ja pois. Materiaalin täytyy olla hengittävää ja jonkin verran joustavaa”, kertovat suuhygienistit Jaana Andersson ja Iida Mäkelä Munkkiniemen hammashoitolasta Helsingistä.

”Työpaidan on hyvä olla sen verran pitkä, ettei se nouse liikkuessa liikaa takaa”, Iida lisää.

”Ja housujen lahkeiden kiristysnyörit saisivat olla sellaisia, ettei niitä tarvitse jatkuvasti säätää. Lahkeet voisivat olla valmiiksi pussihousumallisia,” Jaana ehdottaa.

”Itse en tykkää siitä, että työpaidassa on napit. Haluaisin helposti puettavan paidan ilman nappeja. Opiskeluaikanani käytin Medantan työvaatteita, ja ne olivat mielestäni todella hyviä”, Iida kertoo.

Mikä merkitys on työvaatteen turvallisuudella?

”Totta kai on tärkeää, että vaate on hyvä ja turvallinen ja tehty juuri työntekoa varten. Vaatteissa ei saa olla mitään ylimääräisiä ulokkeita tai osia, jotka voivat tarttua johonkin töitä tehdessä”, Iida sanoo.

”Tällä hetkellä saamme vaatteet työnantajan puolesta ja ne myös pestään pesulassa, mikä tekee vaatteen valinnan ja huollon helpoksi. Voimme myös käyttää tarvitsemamme määrän vaatteita viikossa”, Jaana kertoo.

Jos voisitte päättää itse, minkälaisen työasun valitsisitte?

”Haluaisin lyhythihaisen paidan, jossa ei ole nappeja sekä mahdollisimman tummat housut, jossa on valmiina pussilahkeet. Hauskaa olisi, jos voisi vaihdella asua tarpeen mukaan”, Jaana kertoo.

”Materiaaliksi valitsisimme tarpeeksi napakan mutta samalla hengittävän ja hyvin laskeutuvan kankaan. Ja värejä haluaisimme lisää! Paidaksi hyviä värejä ovat esimerkiksi punainen, tummansininen, liila ja pinkki. Tummat housut ja pinkki paita olisi hyvä yhdistelmä”, Iida ja Jaana toteavat.

Lue seuraavaksi

Professori Per Saris: Antibakteerinen potilasvaate on kuin iso laastari
Ismo Sipeläinen teki huipputuloksen kokkien MM-kisoissa – kunnon kokkivaatteet tukevat menestystä

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.