Professori Per Saris: Antibakteerinen potilasvaate on kuin iso laastari

Professori Per Saris: Antibakteerinen potilasvaate on kuin iso laastari

Medanta on tehnyt tutkimus- ja kehitystyötä yhdessä mikrobiologian professorin Per Sariksen kanssa parin vuoden ajan. Saris toimii professorina Helsingin yliopiston mikrobiologian osastolla maatalous–metsätieteellisessä tiedekunnassa ja pitää yhteistyötä yritysten kanssa tärkeänä.

”Yliopistolla on kolme päätehtävää: opetus, tutkimus sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus, jota yhteistyömme eri yritysten kanssa on. Tästä toiminnasta hyötyvät myös opiskelijat: he oppivat kuinka asiat yrityksissä tehdään. Omassa tiedekunnassani taidan kuulua ahkerimpiin yritysyhteistyön ylläpitäjiin”, Saris kertoo.

Seuraavassa hän vastaa 4 kysymykseen infektioiden torjunnasta sairaalaympäristössä sekä antibakteeristen tekstiilien käytön hyödyistä ravintolamaailmassa.

Mikä merkitys antibakteerisilla tekstiileillä on sairaalaympäristössä ja ravintoloissa?

”Tekstiileillä on paljon mahdollisuuksia infektioiden torjunnassa. Sairaalaympäristössä antibakteerista tekstiileistä on hyötyä erityisesti potilasvaatteissa. Vaatteen pinta koskettaa potilaan ihoa tiiviisti, ja jos hänellä on esimerkiksi makuuhaavoja, antibakteerisesti käsitelty vaate voi mahdollisesti nopeuttaa haavojen paranemista – se toimii ikään kuin isona laastarina. Tämä asia on tuttu entuudestaankin, sillä esimerkiksi kangaslaastarit ja -siteet ovat olleet sairaanhoidossa käytössä pitkään, ja osassa niistä on mukana aineita, jotka ovat antimikrobisia ja edistävät paranemista.

Ylipäätään on tärkeää huomata, että infektioita pitää torjua monin tavoin. Kokonaishygienia syntyy siitä, että rakennamme tarpeeksi paljon erilaisia esteitä bakteereille, jotta ne eivät pääse leviämään ja lisääntymään. Vaate yksistään ei ole niin tehokas, että pelkästään sillä voitaisiin torjua bakteerien leviämistä, mutta se voi olla tässä kaikessa hyvä lisä.

Tärkeintä on käsihygienia: käsiä on pestävä usein ja ne pitää kuivata huolella. Puhtauteen vaikuttaa myös se, ettei koske käsillään nenään tai silmien ja suun seutuville kesken työtehtävien – tai jos koskee, kädet on pestävä heti.

Keittiöympäristössä antibakteeriset tekstiilit toimivat parhaiten juuri siellä, missä ’kädet käyvät’. Arvioin, että esimerkiksi kokkien käyttämä sivuliina kannattaa tehdä antibakteeriseksi käsitellystä kankaasta, koska kokki pyyhkii siihen usein käsiään. Kädet koskettavat usein myös esiliinaa, joten siinäkin voi olla hyötyä antibakteerisesta käsittelystä.”

Miten sairaala- ja ravintolaympäristöt eroavat bakteerien leviämisen kannalta?

”Käsihygienia on erityisen tärkeää näissä molemmissa ympäristöissä. Sairaaloissa antibakteeriset tekstiilit ovat tärkeämpiä, koska siellä on paljon ihmisiä, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Sairaaloissa infektioiden leviämistä voitaisiin ehkäistä paljon jo sillä, että ovenkahvat vaihdettaisiin kuparikahvoiksi. Kupari on itsessään antibakteerinen aine.

Ravintoloissa käyvät ihmiset ovat pääosin terveitä ja viipyvät niissä melko lyhyen aikaa kerrallaan. Siellä infektiot eivät leviä herkästi myöskään siksi, että koulutettu henkilökunta tietää, kuinka ruokaa täytyy valmistaa ja säilyttää. Ravintoloissa saakin keskimäärin turvallisempaa ruokaa kuin kotona, sillä alan ammattilaisilla on paremmat tiedot hygieniasta kuin kotikeittiössä kokkaavilla.

Nykyään mediassa puhutaan paljon superbakteereista, mutta korostan, että varsinaisia superbakteereita ei ole oikeasti olemassa. Jotkut bakteerit ovat vain kehittäneet enemmän vastustuskykyä eli resistenssiä tietyille antibiooteille, kun niitä on lääkkeillä tarpeeksi paljon stressattu. Jos antibiootin käyttö lopetetaan pitkäksi ajaksi, myöskään resistenssistä ei ole enää bakteerille kilpailuetua, jolloin sen merkitys vähenee.”

Minkälaisia muita hyötyjä antimikrobisella kankaalla on?

”Monet käyttäjät ovat huomanneet, että antibakteerisiin työvaatteisiin ei tartu niin paljon hienhajua kuin tavallisiin asuihin. Tätä ominaisuutta voisi hyödyntää myös muualla, esimerkiksi kenkien sisätekstiileissä ja pohjallisissa.

Antibakteerisella ominaisuudella on myös muita hyötyjä. Käsittely voi esimerkiksi estää kangaspakkoja ja vaatteita homehtumasta pitkien kuljetusten ja säilytysten aikana. Tämä on tekstiilien tuotannon ja logistiikan kannalta eli kaupallisessa mielessä hyvin tärkeää: tekstiilejä rahdataan pitkiäkin matkoja ja niitä kuljetetaan ja säilytetään esimerkiksi merikonteissa.”

Mitä antibakteerisia uutuuksia on tulossa ja mitä tutkitte yhteistyössä Medantan kanssa?

”Antibakteeriset ominaisuudet tekstiileissä ovat perinteisesti pohjautuneet hopea- ja kupariyhdisteiden käyttöön. Nyt uusina ominaisuuksina selvitämme puupohjaisten aineiden, kuten pihkan mahdollisuuksia bakteerien torjunnassa.

Medantan kanssa olemme tutkineet työvaatteiden bakteeripitoisuuksia työpäivän jälkeen. Seuraavaksi selvitämme potilas- ja liinavaatteiden bakteeripitoisuuksia kahdeksan tunnin käytön jälkeen. Siitä saamme tarkempaa tietoa vuoden 2019 keväällä.”

Professori Per Saris ja Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelä ovat tyytyväisiä tutkimusyhteistyöhönsä.

Lue seuraavaksi

Lääkärintakki hylkii bakteereja ja antaa energiaa
”Hyvä työvaate ilahduttaa, joustaa ja kertoo brändistä”

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.