Pakkarit ja pesijät hoitavat jopa tuhat kiloa pyykkiä joka päivä – hyvä yhteishenki pyörittää Medantan pesulaa

Pakkarit ja pesijät hoitavat jopa tuhat kiloa pyykkiä joka päivä – hyvä yhteishenki pyörittää Medantan pesulaa

Medantan Jokilaakson sairaalan pesulan arki pyörii seitsemän työntekijän voimin. He kaikki tietävät, miten suuri merkitys heidän työllään potilasturvallisuudessa on. ”Likaisten pyykkien puolelta ei siirrytä puhtaiden puolelle vaihtamatta vaatteita”, kertoo pesulan tiimiesimies Iida Rantanen.

Jämsäläinen Joel Jokinen lajittelee erivärisiä tekstiilejä Medantan Jokilaakson sairaalan pesulan likaisten pyykkien tilassa. Ennen kuin kärryihin kerätty vaatekasa sukeltaa pesukoneiden uumeniin, se punnitaan lattialla olevalla neliönmuotoisella, suurella vaa’alla.

Seinän vieressä kolme pesukonetta pitää tasaista hurinaa. Ne pyörittävät parhaimmillaan tuhat kiloa pyykkiä aamuseitsemästä eteenpäin joka arkipäivä. Koneen pesuohjelma kestää noin tunnin, pienempien puolet vähemmän. Automatiikka annostelee pesuaineet.

Pesulan toimistossa tiimivastaava Iida Rantanen laatii seuraavien viikkojen työvuorolistoja. Puhelin soi ja Rantanen vastaa rauhallisesti asiakkaan esittämiin kysymyksiin. Hän kertoo, että pesulan päiväohjelma on tarkoin suunniteltu.

”Toimitamme päivittäin kaikille osastoille sovitun määrän puhdasta pyykkiä”, Rantanen kertoo.

Pitkään pesulassa työskennellyt Rantanen varmistaa, että pesulan arki sujuu juohevasti ja että jokainen seitsemästä työntekijä tietää oman paikkansa pesuketjussa.

Medanta Pesula pyykinlastaus
Joel Jokinen on pesijävuorossa ja ottaa vastaan likaisen pyykin. Lajittelun jälkeen pyykki punnitaan ja työnnetään pesukoneisiin.
Pesulan tiimiesimies Iida Rantanen
Jämsän sairaalan pesulan tiimiesimies Iida Rantanen pitää huolen, että pesula pyörii ja jokainen työntekijä tietää paikkansa pesuketjussa.

Tekstiiliturvallisuus on osa potilasturvallisuutta

Jämsän Jokilaakson sairaalan toiminnasta vastaa Jokilaakson Terveys, Pihlajalinna-konsernin, Jämsän kaupungin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteisyritys. Samassa pihapiirissä sijaitseva Jokilaakson sairaalan pesula siirtyi Medantalle huhtikuussa 2019.

Sairaalan työvaatteiden, potilasvaatteiden, liinavaatteiden, siivoustekstiilien ja suojamaskien lisäksi pesula hoitaa muun muassa palvelutalojen tekstiilihuollon ja Jämsän kaupungin päiväkotien lakanapyykkiä.

Tekstiiliturvallisuus on osa potilasturvallisuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hoitoon liittyviä infektioita on Suomessa vuosittain noin 100 000. Tartuntatautilaki edellyttää terveydenhuollon yksiköiltä infektioiden ja mikrobien esiintymisen seuraamista ja ehkäisemistä.

Työvaatteiden ja tekstiilien pesu teollisesti on Rantasen mukaan turvallisempaa kuin kotikoneessa. Pesulassa noudatetaan tarkasti tekstiilien pesuohjeita ja koneet puhdistetaan päivän päätteeksi. Työ on vastuullista ja työn jälki laadukasta.

”Meillä on likainen ja puhdas puoli erillään, joten pyykki ei kontaminoidu missään vaiheessa. Pystymme myös seuraamaan lämpötiloja tarkasti: jos kotikone on täynnä pyykkiä, lämpötila ei välttämättä nouse toivotulle tasolle. Käytämme vain ammattikäyttöön tarkoitettuja, ympäristöystävällisiä, hajusteettomia ja ihoystävällisiä pesuaineita”, Rantanen kertoo.

Medantan pesula Jämsän Jokilaakson sairaalan vieressä.
Pesula sijaitsee aivan Jämsän Jokilaakson sairaalan vieressä. Sairaalan toiminnasta vastaa Jokilaakson Terveys, Pihlajalinna-konsernin, Jämsän kaupungin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhteisyritys.
Kuvassa pesulan työntekijät vasemmalta oikealle Eemeli Oksanen, Mirette Kesämaa, Iida Rantanen, Sonja Rantanen, Joel Jokinen, Paape Niemi, Suvi Niemi ja Marjaliisa Skouri.

Pesuketju sisältää monta vaihetta

Työvuorossa oleva pakkari noutaa sairaalasta likapyykin pesulaan sairaalakäytävää pitkin. Pesijävuorossa oleva työntekijä ottaa rullakoihin pinotut säkit vastaan pesulan likapuolella ja lajittelee pyykit tekstiilin mukaan omiin kärryihin: pesuohjeiden mukaan lakanapyykit toiseen kärryyn, pyjamapyykki toiseen. Likapuolella työskentelevällä ei ole asiaa puhtaalle puolelle ennen kuin kädet on pesty ja vaatteet vaihdettu.

”Pesulan keskialueella työskentelevät työntekijät ottavat puhtaan ja pestyn pyykin seinän toisella puolella vastaan. Pesukoneissa on siis luukut koneiden vastakkaisilla puolilla. Pesukoneesta pyykki jatkaa matkaansa kuivuriin ja sieltä mankeliin. Työvaatteet matkaavat pesukoneesta suoraan viimeistelytunneliin”, Rantanen kertoo.

Pesulan keskellä, puhtaan pyykin tiloissa, on kolme kuivuria. Viimeistelytunneliksi kutsutaan höyrykaappia, jonka läpi siistiin riviin henkaroidut työvaatteet kulkeutuvat. Kaappi höyryttää ja kuivaa vaatteet. Liinavaatteet taas viimeistellään mankelilla, jonka höyry tappaa viimeisetkin bakteerit. Tyynyliinojen molemmat puolet mankeloidaan.

”Pesemme myös eristyspyykkiä, kuten kotihoidossa ja fysioterapiassa käytössä olevia Medantan kankaisia kasvomaskeja. Pesun jälkeen laskostamme maskit viiden ja kymmenen kappaleen erissä pusseihin, jotka suljetaan tiiviisti kuumasaumauksella. Pakkaamme pussit muovilaatikoihin. Pakkaus tapahtuu pesuprosessin mukaisesti ja infektioturvallisuus on meillä huipputasolla. Koko pesuprosessissa sovelletaan hygieniastandardia (EN-SFS 14065), joka koskee terveydenhuoltoalalla käytettäviä tekstiilejä. Laadunvarmistus tehdään pesuloiden RABC:n mukaisesti”, Rantanen jatkaa.

Tänään maskeja pussittamassa on Eemeli Oksanen. Hänellä on hengityssuojain kasvoillaan ja hanskat käsissään.

Pesula toimii myös ikään kuin ”testauslaboratoriona”, sillä maskeja on pesty kuluneen vuoden aikana jo yli sata kertaa. Kulumaa ei näy, vaan maskit ovat yhtä käyttökelpoisia.

”Maskien pakkaustila pidetään puhtaana ja sen ympäristö desinfioidaan säännöllisesti”, Iida Rantanen kertoo.

Medanta puhtaan pyykin purku
Sonja Rantanen purkaa puhdasta pyykkiä pesulan keskellä.
Medanta maskien pakkaus
Eemeli Oksanen pussittaa maskeja korkean hygienian pakkauspusseihin ja pakkaa ne muovilaatikoihin.

Poistotekstiilit kierrätetään

Kun pyykki on pesty, työvaatteet ja tekstiilit matkaavat takaisin sairaalaan rullakoissa.

”Emme säilytä puhdasta pyykkiä tiloissamme, vaan pyrimme viemään ne sairaalaan parin päivän kuluessa.”

Ilman saumatonta yhteistyötä tekstiilihuolto ei onnistu. Jokaisella pesulan työskentelypisteellä on yksi tai kaksi työntekijää kerrallaan. He kiertävät tehtävissä viikon tai kahden välein, joten työnkuva vaihtelee.

Rantanen kiittelee työporukan hyvää tsemppihenkeä.

”On mukava tulla töihin, kun yhteishenkemme on hyvä.”

Medantan tuotannossa noudatetaan tarkoin laatu- ja ympäristöstandardeja. Myös pesulan toiminnassa ekologisuus ja ympäristöteot ovat säännöllisesti esillä.

”Vähennämme esimerkiksi jätteiden syntyä ohjaamalla poistotekstiilejä matonkutojille. Nytkin tuolla rullakossa odottaa monta säkkiä, jotka varmasti kesän aikana noudetaan kierrätyskäyttöön.”

”Homma toimii ja kaveria autetaan”
Joel Jokinen, pesulan työntekijä

Medanta_pesulan_työntekijä
Joel Jokinen on ollut töissä pesulassa syksystä 2019. ”Meillä on täällä hyvä yhteishenki”, Jokinen sanoo.

”Aloitin työt pesulassa lokakuussa 2019. Olen nyt pesijävuorossa. Työmme on tärkeää. Kyllä he vähän ihmeissään sairaalassa olisivat, jos heillä ei olisi puhdasta pyykkiä. Meillä on täällä hyvä yhteishenki. Välillä on kiire, mutta aina homma toimii ja kaveria autetaan. Tulen joka aamu hyvillä mielin töihin.”

”Työskentelemme vain terveinä”
Marjaliisa Skouri, pesulan työntekijä

Medanta_liinavaatteiden_mankeli
Marjaliisa Skouri on mankeloi liinavaatteita. ”Tykkään työstäni, koska työnkuvani vaihtelee”; hän sanoo.

”Olen ollut pesulassa töissä yli viisi vuotta. Tykkään työstäni, koska työnkuvani vaihtelee ja meillä on pesulassa todella mukava porukka ja hyvä yhteishenki. Puhdas tekstiili on myös osa terveydenhuollon potilasturvallisuutta. Pidämme omalta osaltamme huolen tekstiiliturvallisuudesta: työskentelemme vain terveinä ja käsittelemme pyykkiä ohjeiden mukaisesti.

Tykkään eniten pesijävuorosta, jossa työskentelen itsenäisesti omaan tahtiini. Lajittelen likapuolella likaiset pyykit eri pesukoneisiin pyörimään. Työmme on kuin peli, jossa jokaisella on oma pelipaikkansa: jos yksi puuttuu, muiden työ kärsii. Meillä on täällä monenlaista osaamista. Yksi työntekijöistämme on valmistunut ajoneuvoasentajaksi ja kykenee antamaan rikkoontuneelle koneelle ensiapua ennen kuin saamme korjaajan paikalle.”


Lue seuraavaksi

Kun miljoonia hengityssuojaimia laskeutui Finnairin koneella Helsinkiin, Anu Kivelä tiesi Medantan olevan oikealla tiellä
5 x pesun vaiheet – näin puhdistuvat terveydenhuollon työvaatteet ja kasvomaskit sairaalan pesulassa

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.