Kun miljoonia hengityssuojaimia laskeutui Finnairin koneella Helsinkiin, Anu Kivelä tiesi Medantan olevan oikealla tiellä

Kun miljoonia hengityssuojaimia laskeutui Finnairin koneella Helsinkiin, Anu Kivelä tiesi Medantan olevan oikealla tiellä
Anu Kivelä

Lentokonelastillinen hengityssuojaimia ja suojatakkeja saapui Suomeen huhtikuun lopussa. Lastin vastaanottaminen sai Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelän miettimään, mitä COVID-19 ja sen aiheuttama kriisi opettivat: ”Ainakin sen, että turvallisten antimikrobisten vaatteiden ja suojavarusteiden suunnittelu ja tekeminen on oikea tie”, kirjoittaa Kivelä blogissaan.

Huhtikuun viimeinen lauantai oli yksi elämäni ikimuistoisimmista päivistä. Harvoin käytän tällaista ilmaisua, mutta nyt siihen on kyllä syynsä. Kun kännykkääni iltapäivällä kilahti tieto Finnairin koneen laskeutumisesta, huoahdin helpotuksesta. Olihan koneen saaminen lähtökuntoon ollut todella iso ja vaativa operaatio. Koneessa Suomeen matkusti suojatakkeja ja korkeamman tason hengityssuojaimia. Nyt ne ovat jo asiakkaillamme.

Kun vuonna 2008 perustimme yhtiökumppanini Taina Steinerin kanssa työvaateyrityksemme Medantan, emme rohkeimmissakaan visioissamme suunnitelleet ostavamme jonakin päivänä Finnairilta lentoa Kiinasta vain omaan käyttöömme. Myöskään suojamaskit eivät kuuluneet suunnitelmiimme. Meidän päämäärämme oli muuttaa suomalaisten elämää paremmaksi tekemällä kauniita, toimivia ja laadukkaita työvaatteita terveysalalle ja hoivakoteihin. Alussa kohtasimme julkisella puolella enimmäkseen epäilyä. Onhan Suomi maa, jossa kauneuden puolestapuhujat ovat oudolla asialla. Sen sijaan yksityisellä puolella löysimme nopeasti kumppaneita. Näkemykselliset terveysalan yritykset alkoivat pitää kauniita ja toimivia työvaatteita menestystekijöinään.

Pandemiat tuntuivat kaukaisilta asioilta, kun vuonna 2015 laajensimme liiketoimintaamme ja aloimme kehittää antimikrobisia eli viruksia ja bakteereja hylkiviä työvaatteita sairaaloihin sekä ravintola-alalle. Teimme paljon yhteistyötä alan tutkijoiden ja infektiolääkäreiden kanssa. Viime vuosina suurta yleisöäkin on alkanut kiinnostaa antibioottien tehon menettäminen ja sairaalainfektiot. Suomessahan kuolee vuosittain noin 750 ihmistä hoitoon liittyviin infektioihin. Harmittomasta hoitotoimenpiteestä sairaalassa saattaa koitua ihmiselle todella ikäviä seurauksia.

Sen lisäksi, että kehitimme antimikrobisia vaatteita Suomessa, teimme koko ajan vahvaa yhteistyötä kiinalaisten tekstiilialan asiantuntijoiden ja tehtaiden kanssa. Nyt koronan aiheuttamana kriisiaikana tämä kymmenen vuoden pitkäjänteisyys ja kiinalaisten kumppaniemme ammattitaito nousee arvoonsa. Suojavarusteista käydään nyt Kiinassa ihan kunnon sotaa, ja samalla viivalla voivat olla iso valtio ja pikkuinen Medanta. Kun emme nyt voi itse matkustaa Kiinaan, voimme luottaa siihen, että kaikki tilaamamme tavara on lupausten mukaista. Vaadimme muun muassa, että yhteistyökumppanimme menevät tehtaalle videoimaan ja valokuvaamaan tuotannon valmistumista.

Kuten hyvässä bisneksessä usein käy, idea hengityssuojaimiin tuli asiakkaaltamme. Pihlajalinnan hankintapäällikkö Henna Rantanen otti meihin yhteyttä jo helmikuussa ja kertoi haluavansa tilata 15 000 kankaista kasvomaskia. Hän sanoi, että pandemia tulee muuttamaan asioita nopealla vauhdilla ja nyt olisi jo syytä varautua. Rehellisesti sanottuna tämä tuntui minusta tuolloin vielä vähän epätodelliselta. Monet asiantuntijatkin puhuivat vielä kausi-influenssasta. Mutta ilman muuta aloimme heti hommiin, ja muistan sanoneeni yhtiökumppanilleni Taina Steinerille, että nyt hoidetaan tämä homma kyllä enemmän kuin viimeisen päälle kunnolla. Asiantuntijamme miettivät materiaaleja ja mallimestarimme teki suojamaskin prototyypin.

Yhtäkkiä soittoja alkoi tulla muiltakin asiakkailta ja hätä näytti olevan suuri. Esimerkiksi hoivayritykset olivat hädissään asiakkaidensa puolesta, koska asiantuntijoiden neuvot olivat niin ristiriitaisia. Meillä oli jatkuvasti kuuma linja päällä Kiinaan. Kirurgisten suojatakkien hinnat pomppasivat hetkessä taivaisiin, ja sopivat materiaalit olivat kiven alla. Tosi kovatkin hankinta-ammattilaiset olivat ymmällään, koska normaalit hankintaketjut eivät enää toimineet.

Olemme valmistaneet korona-aikana miljoonia kertakäyttöisiä maskeja ja satojatuhansia suojatakkeja Kiinassa. Kankaisia kasvomaskeja olemme valmistaneet 40 000 kappaletta ja toukokuun aikana niitä syntyy 120 000 lisää. Viivästyksiä ja vastoinkäymisiäkin on riittänyt. Kaikki suojatakit eivät mahtuneet Finnairin koneeseen, ja nyt ne puksuttavat Suomeen junalla Shanghaista kahden tai jopa kolmen viikon ajan. Kiina-kaupan lisäksi me pyöritämme myös normaalia liiketoimintaamme. Antimikrobisilla työvaatteillamme on nyt kova kysyntä, koska koronan takia työvaatteita vaihdetaan tavallista useammin.

Ja tietysti me olemme tässä vaikeassa tilanteessa uskollisia myös Medantan perusidealle eli kauneuden ja designin arvostamiselle. Tuomme piakkoin markkinoille turvallisen design-kasvomaskin. Tuotantoon on tulossa kuusi erilaista kuosia ja valikoima laajene koko ajan. Kun koronarajoituksia höllennetään, ihmiset haluavat suojautua. Kiinassahan suojaus on jo pakollista. Kansainvälisen verkkokaupan avaamme toukokuussa.

Me Medantassa olemme jaksaneet uskoa antimikrobisten tuotteiden pitkäjänteiseen kehittämiseen sekä suojavaatteiden laadun tärkeyteen. Ja mitä tämä kriisi on meille opettanut? Sen, että olemme olleet oikealla tiellä.

 

 

Lue seuraavaksi

Älyvaate käskee kiireistä työntekijää pitämään tauon
Pakkarit ja pesijät hoitavat jopa tuhat kiloa pyykkiä joka päivä – hyvä yhteishenki pyörittää Medantan pesulaa

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.