Älyvaate käskee kiireistä työntekijää pitämään tauon

Älyvaate käskee kiireistä työntekijää pitämään tauon
Medantan omistajat, toimitusjohtaja Anu Kivelä ja tuotantojohtaja Taina Steiner (oik.) sekä Suunnon innovaatioarkkitehti Kimmo Pernu
Medantan omistajat, toimitusjohtaja Anu Kivelä ja tuotantojohtaja Taina Steiner (oik.) sekä Suunnon innovaatioarkkitehti Kimmo Pernu tekevät yhdessä töitä sen eteen, että älykkäät työ- ja potilasvaatteet ovat pian sujuvoittamassa ja parantamassa ihmisten arkea.

Älyvaatteet ovat pian arkea työpaikoilla. Antimikrobisia työvaatteita valmistava Medanta ja Movesense-anturiteknologian luonut Suunto kehittävät yhdessä älykkäitä vaatteita, jotka lisäävät turvallisuutta, hyvinvointia ja työssä viihtymistä. Älytekstiileillä voidaan helpottaa niin kiireisen kokin kuin terveydenhuollon ammattilaisten työtä ja parantaa potilasturvallisuutta.

Höyryäviä pannuja, kuumia uuneja ja kellontarkkaa ajoittamista. Ravintoloiden keittiöissä työ on usein hektistä, ja ympäristön lämpötila saattaa nousta korkeaksi. Kiireinen kokki ei välttämättä itse ennätä työn tuoksinnassa arvioimaan, koska olisi tauon paikka.

”Monissa ammateissa lämpöolosuhteet ovat haaste niin työturvallisuudelle kuin töissä viihtymisellekin. Silloin työntekijän lämpökuormitusta olisi hyvä pystyä tarkkailemaan reaaliaikaisesti työpäivän kuluessa. Työntekijää ja olosuhteita mittaamalla esimerkiksi ravintola-alan yritys voi tukea työntekijöidensä terveyttä ja jaksamista”, Suunnon innovaatioarkkitehti Kimmo Pernu kertoo.

Työn kuormittavuutta voidaan seurata Suunnon Movesense-antureilla, jotka mittaavat muun muassa henkilön kehon lämpötilaa, liikettä ja sykettä sekä työympäristön lämpötilaa. Älyvaatteita ei ole vielä ravintoloiden keittiöissä nähty, mutta pian sensoreilla varustetut älykkäät kokkitakit voivat olla luonteva osa työntekijöiden arkea.

Antimikrobisia työvaatteita valmistava Medanta ja Suunto testaavat keväällä 2020 kahden helsinkiläisravintolan keittiössä yhdessä kehittämäänsä älytakkia.

Älyvaatteet vastaavat asiakkaiden arjen haasteisiin

Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelä kertoo, että yhteistyö Suunnon kanssa sai alkunsa Medantan asiakkaiden tarpeista.

”Lähdimme kehittämään puettavaa teknologiaa, koska haluamme palvella asiakkaitamme mahdollisimman hyvin. Tällöin meidän pitää ymmärtää heidän liiketoimintaansa koko ajan syvällisemmin ja yksityiskohtaisemmin. Asiakkaidemme toiveet ja heidän kohtaamansa arjen haasteet olivat keskeisimmät syyt sille, että otimme keväällä 2019 yhteyttä Suuntoon.”

Kimmo Pernun mukaan yhteistyö Medantan kanssa on ollut kiinnostava askel myös Suunnolle: työvaatteet ovat suuri potentiaalinen alue, jossa Movesense-teknologiaa pystytään hyödyntämään monin tavoin.

Suunnon Movesense-anturiteknologia on alansa huippua.
Suunnon Movesense-anturiteknologia on alansa huippua. Kuva: Suunto

Pernun mukaan pieni ja kevyt liike- ja biometriikka-anturi on helppo kiinnittää huomaamattomasti työvaatteeseen.

”Kokkien ei tarvitse muuttaa rutiineitaan. He pukevat normaalit työvaatteet päälleen – ja niissä nyt sattuu olemaan tämä meidän mittausteknologiamme. Kontaktilämpöanturi on ommeltu kiinni takkiin, ja tiedonsiirrosta ja kaikesta laskennasta huolehtiva irrotettava radiolaite on siinä kiinni nepparilla.”

Parhaaksi paikaksi anturille valikoitui hartianseutu, jossa sensori saa kankaan painosta hyvän kosketuksen ihoon.

”Vaatteen etuosaan anturia ei voitu laittaa: etupuoli on aktiivista aluetta, jossa tehdään käsillä töitä, eikä sensori saa tarttua mihinkään kiinni tai vahingossakaan pudota pataan. Movesensen välittämä tieto ohjataan pilveen, ja teknologialla voi hyödyntää vaikkapa tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia”, Pernu kertoo.

Älyllä lisää hyvinvointia ja tuottavuutta

Medantan kokkitakkien anturit lähettävät mittaamansa tiedot ensin bluetoothilla keittiössä olevaan tukiasemaan, josta data jatkaa pilvessä olevaan analyysipalveluun.

Ravintola voi analysoida ja hyödyntää tuloksia haluamallaan tavalla – toki työntekijöidensä kanssa pelisäännöt sopimalla.

Anu Kivelä ja Kimmo Pernu odottavat innolla pilotoinnin tuloksia. Jo työsuojelulaissa on säädetty olosuhteet ja normit, joiden ylittyessä ylimääräisistä virkistystauoista on huolehdittava.

”Sovellus voisi arvioida esimerkiksi elpymistauon tarpeen ja kehottaa siihen. Mittauspohjainen tieto lisää työntekijän turvallisuutta, tukee terveyttä sekä lisää tuottavuutta, kun sairauspoissaolot vähenevät. Älyvaatteiden ilmeisin hyöty onkin siinä, että yritys pystyy huolehtimaan paremmin arvokkaimmasta pääomastaan eli motivoituneista työntekijöistä”, Pernu sanoo.

Teknologia kestää teolliset pesut

Kimmo Pernulla on sensoriteknologiasta pitkä kokemus, sillä hän on ollut kehittämässä Suunnolla ja Amer Sportsissa vaatteisiin liitettäviä mittausteknologioita jo 15 vuotta. Suunto on osa suomalaista Amer Sports -konsernia, joka omistaa useita maailmanlaajuisesti tunnettuja urheilubrändejä, kuten Salomonin, Atomicin ja Wilsonin.

Suunnon tehtaalla Vantaalla kehitetään ja valmistetaan älykästä teknologiaa niin urheilijoiden ja kuntoilijoiden kuin myös uusien toimialojen tarpeisiin.
Suunnon tehtaalla Vantaalla kehitetään ja valmistetaan älykästä teknologiaa niin urheilijoiden ja kuntoilijoiden kuin myös uusien toimialojen tarpeisiin.

Aluksi Suunto kehitti sensoriteknologiaa omiin tarpeisiinsa: Movesensen avulla eri urheilulajeille on voitu luoda erityissovelluksia ja -palveluja.

”Muut yritykset alkoivat kiinnostua yhä enemmän teknologiastamme, joten päätimme luoda uuden bisnesmallin, oman sisäisen start upin. Tavoitteena oli rakentaa valmis sensori, jonka ympärille asiakkaidemme olisi helppo luoda omat sovelluksensa.”

Anu Kivelä kehuu, että kumppanuus Suunnon kanssa on sujunut hyvin. Työnjako on selvä: Suunto vastaa mittausteknologiasta, Medanta huolehtii sensoreiden kiinnittämisestä ja integroinnista vaatteisiin.

”Suuri haaste meille on, kuinka anturit selviävät teollisesta pesuprosessista. Tätäkin testaamme pilotoinnin aikana. Hyvä työvaate on paitsi kestävä, myös mahdollisimman yksinkertainen ja huoleton käyttää. Emme halua, että antureita tarvitsee alkaa irrotella pesun ajaksi”, Kivelä sanoo.

Italialainen tekstiilialan edelläkävijä, tekstiili-insinööri Matteo Vallarsa (vas.) auttaa Medantaa löytämään vastuullisimpia alan innovaatioita ja kestävimpiä tuotantotapoja. ”Medanta on kevyiden työvaatteiden valmistajana maailman kärjessä antimikrobisella osaamisellaan ja kunnianhimoisella tuotekehityksellään. Älyvaatteet ovat tästä erinomainen esimerkki.” Hän tutustui Suunnon tehtaaseen Taina Steinerin ja Anu Kivelän kanssa Kimmo Pernun opastuksella
Italialainen tekstiilialan edelläkävijä, tekstiili-insinööri Matteo Vallarsa (vas.) auttaa Medantaa löytämään vastuullisimpia alan innovaatioita ja kestävimpiä tuotantotapoja. ”Medanta on kevyiden työvaatteiden valmistajana maailman kärjessä antimikrobisella osaamisellaan ja kunnianhimoisella tuotekehityksellään. Älyvaatteet ovat tästä erinomainen esimerkki.” Hän tutustui Suunnon tehtaaseen Taina Steinerin ja Anu Kivelän kanssa Kimmo Pernun opastuksella.

Älyvaatteet lisäävät potilasturvallisuutta

Medantan ja Suunnon yhteistyö starttaa kokkitakeilla, mutta vähintään yhtä suuri tarve älyvaatteille on terveydenhuollossa. Tulevaisuudessa alalle on yhä vaikeampi saada henkilökuntaa, kun isot ikäluokat vanhenevat ja syntyvyys laskee.

”Kaikki ratkaisut, joilla voidaan vähentää ihmisen tekemää rutiinityötä, korreloituvat suoraan kustannussäästöiksi”, Anu Kivelä sanoo.

Potilasvaatteeseen kiinnitettävä sensori mahdollistaa esimerkiksi sen, että potilaan hoidon edistymistä pystytään seuraamaan reaaliajassa.

”Kun nykyisin hoitaja käy monta kertaa päivässä mittaamassa potilaan lämmön tai EKG:n, Movesense-teknologia mittaa lukemia jatkuvasti – ja henkilökunnan aikaa vapautuu muuhun kuin rutiinitoimenpiteiden hoitamiseen. Tiedot voivat auttaa hoidon paremmassa suunnittelussa.”

Myös Kimmo Pernu näkee terveysteknologiassa suuria mahdollisuuksia.

”Olimme mukana viime marraskuussa Saksassa kansainvälisillä Medica-messuilla. Se on maailman suurin lääketieteen ja terveydenhuoltoalan messutapahtuma, ja alan asiantuntijoiden kanssa keskustellessa kävi ilmi, ettei vastaavanlaista avoimen rajapinnan liike- ja biometriikkamittausteknologiaa ole juurikaan tarjolla – eli olemme vahvasti edelläkävijöiden joukossa.

Lue seuraavaksi

Medantan kankaiden antimikrobista tehoa testattiin – Medanta Flex torjuu bakteeria 99,8-prosenttisesti
Kun miljoonia hengityssuojaimia laskeutui Finnairin koneella Helsinkiin, Anu Kivelä tiesi Medantan olevan oikealla tiellä

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.