5 x pesun vaiheet – näin puhdistuvat terveydenhuollon työvaatteet ja kasvomaskit sairaalan pesulassa

5 x pesun vaiheet – näin puhdistuvat terveydenhuollon työvaatteet ja kasvomaskit sairaalan pesulassa

Medantan Jokilaakson sairaalan pesulassa pestään jopa tuhat kiloa pyykkiä joka arkipäivä. Likaisen pyykin matka sisältää useita vaiheita. Tiesitkö, että on turvallisempaa pestä työvaatteet pesulassa kuin kotikoneessa?

Terveydenhuollon työvaatteiden ja tekstiilien pesu pesulassa on turvallisempaa kuin kotikoneessa, sillä pesulassa noudatetaan tarkasti tekstiilien pesuohjeita ja koneet puhdistetaan päivittäin.

Esimerkiksi Medantan Jokilaakson sairaalan pesulassa Jämsässä on likainen ja puhdas puoli erillään, joten pyykki ei kontaminoidu.

Työntekijät seuraavat tarkasti pesulämpötiloja. Kotikone voi olla niin täynnä pyykkiä, että lämpötila ei välttämättä nouse toivotulle tasolle. Pesulassa pyykki myös pestään ammattikäyttöön tarkoitetulla hajusteettomilla ja ihoystävällisillä pesuaineilla.

Vastuullisuus ja ympäristöystävällisuus ovat Medantalle tärkeitä arvoja. Myös pesulassa ekologisuus ja pienet ympäristöteot ovat esillä. Jätteiden syntyä ehkäistään esimerkiksi antamalla poistotekstiilejä matonkutijoille kierrätykseen.

Tekstiilin ja kankaiden pesulapesu pitää sisällään useita eri vaiheita. Tässä esimerkki Jämsän sairaalan likaisen pyykin matkasta puhtaaksi.

Likapyykin vastaanotto
Joel Jokinen ottaa pesijävuorossaan vastaan likaisen pyykin.

1. Pyykki saapuu pesulaan

Vuorossa oleva pakkari noutaa likapyykin sairaalasta pesulan ja sairaalan välistä sairaalakäytävää pitkin. Sairaalassa pyykit säilytetään pyykkisäkeissä osaston kylmiöissä tai pakataan suoraan rullakoihin.

Eristyspyykki pakataan kaksinkertaiseen säkkiin, sulavaan muovisäkkiin sekä pyykkipussiin. Eristyspyykki käsitellään pesulassa erillään muusta pyykistä.

Pakkari on yhteyshenkilö sairaalan ja pesulan välillä. Hän vastaa myös päivän aikana pesulan puhelimeen.

2. Pyykki puretaan ja lajitellaan

Pesijä ottaa vastaan pakkarin tuoman likapyykin pesulan likaisella puolella. Hän purkaa pyykin rullakoista ja lajittelee pyykit tekstiilin mukaan omiin kärryihinsä: esimerkiksi lakanapyykki toiseen kärryyn, pyjamapyykki toiseen ja työasut kolmanteen. Sen jälkeen pyykkikärryt punnitaan isolla vaa’alla, jotta selviää, kuinka paljon pyykki painaa ja mikä kone on kärryn pyykkimäärälle sopiva.

3. Pesukone pesee pyykin

Pesijä panee tekstiilin pesukoneisiin ja napsauttaa päälle tekstiilin pesuohjeiden mukaisen pesuohjelman. Automatiikka annostelee pesuaineet. Likapuolella työskentelevällä ei ole asiaa pesulan puhtaalle puolelle ennen kuin kädet on pesty ja vaatteet vaihdettu.

Eristyspyykkiä käsittelevä pesijä pukeutuu suojavaatteisiin: haalariin, hanskoihin ja hengityssuojaimeen. Sulava pyykkipussi pannaan pesukoneeseen suljettuna ja pestään eristyspyykille tarkoitetussa pesuohjelmassa.

Puhdas pyykki pois koneesta
Puhdas pyykki koneesta kuivureihin
Sonja Rantanen työskentelee pesulan keskellä ja ottaa vastaan puhtaan pyykin ja ohjaa sen kuivureihin. Pesun jälkeen tekstiilit viimeistellään kuivurissa, viimeistelytunnelissa tai mankelissa.

4. Puhdas pyykki kuivataan ja viimeistellään

Pesulan puhtaalla puolella työskentelevät työntekijät ottavat puhtaan ja pestyn pyykin seinän toisella puolella vastaan. Pesukoneissa on siis luukut koneiden vastakkaisilla puolilla. Työntekijät ohjaavat kostean pyykin kuivureihin tai viimeistelytunneliin.

Esimerkiksi sairaalan henkilökunnan työasut eivät mene kuivuriin, vaan pesulan työntekijä nostaa ne henkareihin riviin vaatetangolle ja ohjaa viimeistelytunneliin. Viimeistelytunneli on höyrykaappi, jonka läpi työasut kulkevat ja ovat sen jälkeen käyttövalmiita.

Liinavaatteet menevät kuivuriin ja sen jälkeen vielä mankeliin. Mankelin höyry tappaa viimeisetkin bakteerit, ja mankelointi vähentää tekstiilien pölyämistä. Esimerkiksi tyynyliinat käsitellään mankelissa molemmilta puolilta. Liinavaatteita ei kuivateta täysin kuivaksi kuivurissa, vaan kuivuusaste on sellainen, että tekstiili niin sanotusti ”aukeaa” valmiiksi mankelin viimeistelyä varten. Mankelointi ei onnistu, jos tekstiili on rutikuiva.

Liinavaatteet mankeliin
Marjaliisa Skouri ohjaa liinavaatteet kuivurinjälkeen vielä mankeliin.
Suvi Niemi nostaa sairaalan henkilökunnan työasut riviin vaatetangolle ja ohjaa viimeistelytunneliin.

5. Pyykki pakataan ja palautetaan asiakkaalle

Pakkaajavuorossa oleva pesulan työntekijä pakkaa puhtaat pyykit hyllyiltä rullakoihin ja vie pyykit sairaalakäytävää pitkin takaisin sairaalaan. Puhdas pyykki viedään sairaalaan parin päivän kuluessa.

Pesun jälkeen pesulan työntekijä laskostaa kasvomaskit viiden ja kymmenen kappaleen erissä pusseihin, jotka suljetaan tiiviisti kuumasaumauksella. Pussit pakataan vielä muovilaatikoihin. Maskien pakkaajalla on kasvoillaan hengityssuojain ja käsissään hanskat. Maskien pakkaustila pidetään puhtaana, ja sen ympäristö desinfioidaan säännöllisesti.

Puhdas pyykki valmiina asiakkaalle.
Mirette Kesämaa on pakkaajavuorossa ja kuljettaa puhtaan pyykin asiakkaalle.
Maskien pussitus
Eemeli Oksanen pussittaa maskeja ja pakkaa ne muovilaatikoihin.

Lue seuraavaksi

Pakkarit ja pesijät hoitavat jopa tuhat kiloa pyykkiä joka päivä – hyvä yhteishenki pyörittää Medantan pesulaa
Tiedote: Valtteri Bottas hankki F1-varikolle Medantan kestokäyttöiset maskit

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.