Ruoan ja taiteen rakkaustarinaa juhlistava maailman huippukokkien ja -taiteilijoiden tähdittämä Food & Art -festivaali järjestetään syyskuussa kuudennen kerran – ja ensimmäistä kertaa Turussa. Medanta pukee keittiömestarit ja alan opiskelijat kestävän kehityksen mukaan valmistettuihin työvaatteisiin.
Huippuruokaa maailman parhaista keittiöistä. Inspiroivaa taidetta, ajankohtaisia keskusteluja ja kiinnostavaa ohjelmaa. Food & Art -festivaali valtaa 5.-8. syyskuuta 2019 merellisen Ruissalon Tapahtumatelakan alueen ja kääntää kulinaristien katseet neljän päivän ajaksi Turkuun.
Food & Art sai alkunsa, kun Michelin-ravintola Oloa pyörittävä keittiömestari Pekka Terävä unelmoi tapahtumasta, jossa hän voisi esitellä kansainvälisille kokkiystävilleen suomalaista luontoa ja sen hienoimpia raaka-aineita.
Syntyi ainutlaatuinen ruoan ja taiteen liittoa juhlistava festivaali, joka on kasvanut ja uusiutunut vuosi vuodelta. Aiemmin tapahtuma järjestettiin Mäntässä Serlachius-museoissa ja niiden pihapiirissä.
Festivaalin tähtiä ovat vaihtuvat keittiömestarit ja taiteilijat.
”Taiteilijat luovat teoksillaan uniikin miljöön ja tunnelman Turun festivaalialueelle. Osa taideteoksista toimii keittiömestareiden loihtimien annosten inspiraation lähteenä”, tapahtuman järjestävän Food Camp Finlandin toimitusjohtaja Riikka Kannas kertoo.
Laadukkuus ja tinkimättömyys luoda parasta on ”festivaalin DNA:ssa” – työvaatteita myöten. Medanta on ollut tapahtuman yhteistyökumppani ja kokkien ja tarjoilijoiden vaatettaja alusta lähtien, nyt jo kuudennen kerran. Toimitusjohtaja Anu Kivelä sanoo, että Medantan ja Food & Artin arvot kohtasivat heti.
”Tapahtuman teemoina ovat ympäristö, merellisyys ja vastuullisuus. Kestävä kehitys on oman toimintammekin keskiössä. Huippukokit ja taiteilijat ympäri maailmaa miettivät Turussa ympäristöystävällisiä valintoja. Tuomme yhteistyökumppanina puuttuvan palasen kokonaisuuteen eli kestävän kehityksen mukaan valmistetut työvaatteet.”
Merellisestä installaatiosta inspiraatiota asuihin
Medanta lanseeraa Food & Art -tapahtumassa uuden, Euroopassa valmistetun ympäristöystävällisen Eco Denim -kankaan. Se tekee kankaasta työvaatteet niin Turkuun saapuville huippukokeille ja tarjoilijoille kuin mukaan lähteville opiskelijoillekin.
”Toimitamme työasut yli 50 ihmiselle. Kangas on vastuullista denimiä. Haluamme olla tukemassa teemaa, jossa puhdistetaan maailman meriä muoviroskasta sekä säästetään vettä ja energiaa valmistusprosessissa merkittävästi”, Anu Kivelä kertoo.
Festivaalin huipennus on Ruissalon Tapahtumatelakan Westin-salissa järjestettävä Chef’s Menu -illallinen, joka nautitaan Belgian tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Koen Vanmechelenin taideteoksen Under Pressure alla.
Vanmechelen kiinnittää salin kattoon satoja lähdevedellä ja merivedellä täytettyjä vesipusseja kiehtovine värieroineen. Merellinen installaatio kohtaa illallisvieraat muistuttamalla ihmisten suhteesta luontoon: Vanmechelen on syvästi eettinen taiteilija, joka on huolissaan maapallon tilasta ja ihmiskunnan tulevaisuudesta.
Kivelän mukaan Medantan suunnittelutiimi on ammentanut teoksesta vahvasti inspiraatiota työasuihin. Kokkitakkeihin ja essuihin tulee hopeansävyinen, merellinen printti, joka kuvastaa meren aaltoja.
”Kun valo osuu printtiin, se lainehtii kuin meri. Haluamme omalta osaltamme kantaa kortemme kekoon, jotta maailma ja sen meret voisivat paremmin ja puhtaammin.”
Vaatteiden Eco Denim -kangas onkin valmistettu kierrätetystä polyesterista, jonka raaka-aineena on käytetty merestä kerättyjä muoveja, sekä vastuullisesta BCI-puuvillasta, joka auttaa minimoimaan puuvillan viljelyn ympäristövaikutuksia: viljelyssä on vähennetty veden ja torjunta-aineiden käyttöä.
Vaatteita, joissa myös maailma voi hyvin
Anu Kivelä sanoo, että Medantalle on tärkeää pystyä jäljittämään tarkasti kankaidensa jokaisen tuotantoerän alkuperä: näin yritys voi seistä aidosti vastuullisuuslupauksensa takana.
”Eco Denim valmistetaan Euroopassa tehtaalla, jossa olemme vierailleet usein. Tehdas tuottaa itse kaiken tarvitsemansa energian, ja ylimääräisen energian se myy ulkopuolisille yrityksille. Heillä on oma vedenpuhdistamo, joka kierrättää käytetyn veden, ja myös ympäristöystävälliset kierrätysprosessit kaikille kemikaaleille, kuten väriaineille.”
Eco Denimin käyttö kokkivaatteissa ei ole vain ympäristöteko, vaan kangas on myös teknisesti laadukasta ja kovaan ammattikäyttöön suunniteltu. Se toimii kuin urheilutekstiili joustaen ja hengittäen tiukoissakin paikoissa, ja siinä on antimikrobinen käsittely – kuten Medantan kaikissa vaatteissa.
Food & Art -festivaali tekee yhteistyötä Turun ammatti-instituutin ja Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian kanssa. Molempien oppilaitosten opiskelijat ovat vahvasti mukana tapahtuman mahdollistamisessa, ja he saavat ainutlaatuisen tilaisuuden työskennellä kansainvälisten tähtien kanssa.
Anu Kivelän mukaan Medantalle on tärkeää, että Medanta vaatettaa myös jokaisen tapahtumalle panoksensa antavan nuoren.
”Näin uniikin ja ison tapahtuman tekeminen on valtava ponnistus. On upeaa, kuinka nuoret otetaan mukaan eri työvaiheisiin, kuten esivalmisteluihin, logistiikkaan ja tarjoiluun. Tyylikäs, laadukas ja vastuullisesti valmistettu työvaate nostaa ja rakentaa ammatti-identiteettiä. Hyvännäköinen vaate tukee tunnetta, että olen ylpeä tekemisestäni, osaamisestani ja siitä, että saan tuottaa elämyksiä ja hienoa palvelua.”
Herkkuja ja elämyksiä jokaiselle kukkarolle
Tämänvuotinen Food & Art -tapahtuma kietoutuu vahvasti mestari & kisälli -ideologian ympärille. Riikka Kannas sanoo, että teema näkyy niin huippukokkien keskinäisissä kuin ammattilaisten ja opiskelijoidenkin kohtaamisissa.
”Turkuun saapuu huippukeittiömestareita Meksikoa, Brasiliaa ja Uutta-Seelantia myöten. Kaikki ovat maailmalla menestyneitä ja arvostettuja ravintola-alan vaikuttajia. Esimerkiksi meksikolaisen Enrique Olveran ravintola Pujol nousi juuri The World’s 50 Best Restaurants -listalla sijalle 12. Hän on myös tuttu suurelle yleisölle Netflix-dokumenttisarjasta Chef’s Table.”
Kolmena iltana järjestettäviä Chef’s Menu -illallisia tähdittää yhdeksän huippukokkia, jotka valmistavat kukin yhden uniikin annoksen menukokonaisuuteen. Mukana nähdään myös ruotsalainen kahden Michelin-tähden Matias Dahlgren. Suomesta keittiössä häärivät muun muassa Bocuse d’Or -edustaja Ismo Sipeläinen ja Suomen Vuoden kokki 2019, Food Camp Finlandissa työskentelevä Mikko Kaukonen.
”Chef’s Menun lisäksi festivaali tarjoaa monenlaista ohjelmaa kaikille ruoan ja taiteen rakkaustarinasta kiinnostuneille. On huikeaa, että voimme järjestää tapahtuman Turussa: meidät on otettu lämpimästi vastaan. Turun ravintolakulttuuri on Suomen kärkeä, ja ruokamatkailun kehittäminen on kirjattu kaupungin strategiaan”, Kannas sanoo.
Festivaalialueelle on vapaa pääsy. Kävijät voivat maistella paikallisten huippuravintoloiden edullisia tasting-annoksia tai nauttia Pekka Terävän tiiminsä kanssa loihtimia grilliherkkuja. Aurajoki-kierroksella kuusi jokirannan ravintolaa valmistaa kukin oman annoksensa Taideakatemian opiskelijoiden taideteoksista inspiroituen.
Anu Kivelä sanoo, että Medantan väki on mukana Tapahtumatelakan alueella koko festivaalin ajan.
”Meillä on siellä puinen koju, Medantan mökki. Toivomme, että asiakkaamme ja kaikki vastuullisista työasuista kiinnostuneet tulevat tapaamaan meitä ja juttelemaan tekstiiliturvallisuudesta ja työhygieniasta – tai kertomaan omista tarpeistaan ja ideoimaan ammattilaisten työasuja. Olemme mukana myös maailman suurimmalla keittiökirppiksellä, jossa myymme mallikappaleita ja sovitusmallivaatteita.”
Jätä kommentti
Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.