Helsinki Hospitalin Heli Vähäsilta potilasvaatteista: Sairaalassa saa näyttää hyvältä

Helsinki Hospitalin Heli Vähäsilta potilasvaatteista: Sairaalassa saa näyttää hyvältä

”On hienoa, että Medanta tuo rohkeasti uusia teemoja ja ratkaisuja terveydenhuollon pukeutumiseen”, sanoo Helsinki Hospitalin osakas Heli Vähäsilta. HH on käyttänyt Medantan työ- ja potilasvaatteita alusta lähtien, ja Medanta hoitaa nykyisin myös sairaalan pesulapalvelut.

Helsinki Hospitalin osakas Heli Vähäsilta arvostaa Medantassa yhteistä ideoiden pallottelua sekä tuotekehittelyä. Esimerkiksi mukavista ja hyvännäköisistä potilasvaatteista hän poimii Medantan leikkisän Kissanainen ja Batman -potilasvaatemalliston, jota hän itsekin esitteli Syöpäsäätiön muotinäytöksessä vuonna 2018.

Venynyt ja vanunut kaapu, josta puuttuu pahimmillaan puolet napeista. Ankea vaatetus ei ainakaan kohenna oloa, kun sairaana tuntuu pahalta jo muutenkin.

”Mukavat, kivannäköiset ja hyvin istuvat potilasvaatteet ovat tärkeä osa paranemista ja myönteistä hoitokokemusta. Sairaalassakin saa näyttää hyvältä”, sanoo Helsinki Hospitalin osakas Heli Vähäsilta.

Hänellä on kokemusta vaatteiden merkityksestä hoitotyön molemmilta puolilta: yksityissairaalan perustajana ja sen vaatehankinnoista päättäjänä sekä potilaana. Vähäsillalta löydettiin melanooma vuonna 2015, ja hän tietää hyvin, miltä syöpäpotilaan kokema epävarmuus ja pelko tuntuvat.

”Minut leikattiin meillä Helsinki Hospitalissa, eli pukeuduin omiin potilasvaatteisiimme, jotka ovat Medantan mallistosta. Koin omakohtaisesti mielialani kohenevan, kun myös vaatteiden laatuun ja ulkonäköön oli kunnolla panostettu.”

Sairaalan aulassa leikkaussaliin menoa odottaessaan Vähäsillalle ei tullut halua vetäytyä katseilta piiloon – kuten virttyneessä vaatteessa odottava potilas saattaa tuntea.

”Potilasvaatteita valitessa on tärkeää, että kangas on miellyttävä mutta samalla napakka ja kroppaa tarpeeksi kätkevä. Vaate on potilaalle turvapanssari.”

”Valitsimme potilasvaatteiden Porschen”

Henkilöstön ja potilaiden uuden ajan vaatteet ovat kauniita, pehmeästi laskeutuvia, turvallisia ja toiminnallisia. Heli Vähäsillan mukaan juuri näitä ominaisuuksia vuonna 2014 perustettu Helsinki Hospital korosti etsiessään sopivaa vaatetoimittajaa.

”Valitsimme Medantan, koska halusimme parasta laatua, potilasvaatteiden Porschen, ja kaipasimme jotain muuta kuin sairaaloissa tyypillisesti käytettyjä värejä. Meillä oli selkeä visio myös kirurgiemme vaatteista. Hioimme Medantan kanssa oikeaa värisävyä ja halusimme esimerkiksi brodeeraukset, eli lääkärien takeissa on lääkärin nimi ja erikoisala sekä HH:n logo.”

Vähäsillan mukaan Medanta vakuutti laadun lisäksi joustavalla asiakaspalvelullaan.

”Sairaalan perustamisessa on tuhat asiaa, jotka pitää hankkia ja ottaa huomioon, kun mitään ei ole vielä valmiina. Meillä oli tiukka aikataulu, ja potilasvaatteista päättäminen jäi vähän viime tippaan. Medantalaiset kuuntelivat meitä aidosti ja hoitivat tilanteen mahtavasti maaliin. He panivat tuulemaan ja lupasivat, että potilaillamme on vaatteet, kun sairaala aukeaa.”

Helsinki Hospital avautui 3. maaliskuuta 2014, ja jo seuraavana päivänä leikattiin ensimmäinen potilas. Hänelle puettiin ensimmäisestä vaatepakasta upouusi vaatekerta.

”Tekstiilien tyyli säilyy yhtenäisenä”

Helsinki Hospitalin ja Medantan yhteistyö on jatkunut tiiviinä ja kasvanut. Medanta hoitaa nykyisin myös sairaalan pesulapalvelut.

Jatkossa henkilökunta pukeutuu Medantan silkkisen pehmeisiin ja unelmankevyestä kankaasta valmistettuihin työvaatteisiin: Helsinki Hospitalin väki otti käyttöönsä uudet mikrokuituiset asut maaliskuussa 2019. Myös potilasvaatteita uusitaan parhaillaan mikrokuituiseen mallistoon.

”Medanta toimittaa meille kaikki tekstiilit eli työ- ja potilasvaatteiden lisäksi liinavaatteet. Se on kätevää, ja näin kaikkien tekstiilien tyyli säilyy yhtenäisenä.”

Sairaalavaatteiden materiaalit ja tekniset ratkaisut ovat menneet isoin harppauksin eteenpäin. Esteettisyyden lisäksi Heli Vähäsiltaa kiinnostaa Medantan kehitystyö: antimikrobisen käsittelyn ansiosta kankaan pinta tuhoaa mikrobit ja säilyttää vaatteen raikkauden.

Oleellista on myös vaatteen toimivuus. Sen pitää olla helposti päälle puettava, jos esimerkiksi potilaan raajat liikkuvat huonosti.

”Teemme paljon selkäleikkauksia. Vaatteiden on oltava selästä auki, jotta ne on helppo ottaa pois ja pukea takaisin potilaalle operaation jälkeen.”

”Haluamme tukea suomalaista työtä”

Heli Vähäsilta korostaa kotimaisuuden olevan Helsinki Hospitalille keskeinen arvo.

”Medanta – kuten Helsinki Hospital – on suomalainen yritys, joka maksaa veronsa Suomeen. Sairaalallemme on ollut heti alusta asti itsestään selvää, että tuemme muita kotimaisia brändejä. Työ- ja potilasvaatteiden ja muiden tekstiiliemme ohella myös kalusteemme ja astiastomme ovat suomalaista designia.”

Miljöössään Helsinki Hospital haluaa korostaa kodinomaisuutta, ja sitä luovat muun muassa puulattiat ja yksityishuoneiden viihtyisä sisustus.

”Myös vaatteet ovat merkittävä osa sairaalan kokonaisuutta ja tukevat yrityksen brändiä. Uskon, että yleensäkin hoitolaitokset alkavat kiinnittää yhä enemmän huomiota työ- ja potilasvaatteidensa ulkonäköön ja laatuun.”

Vähäsillan mielestä ideoiden pallottelu medantalaisten kanssa on ollut inspiroivaa. Uusia ajatuksia on virinnyt myös Helsinki Hospitalin uusista potilasvaatteista.

”Sairaalana Helsinki Hospital tuntee omat tarpeensa ja työympäristönsä, ja Medantalla on puolestaan kankaiden ja suunnittelun asiantuntijuus. Kemiamme toimivat äärettömän hyvin. Uskon, että yhteistyömme poikii vielä jotain ihan uutta, mitä Suomessa ei ole ennen nähty.”

 

Voimakas ja energinen Kissanainen ja älykkyydellään pahaa vastaan kamppaileva Batman tuovat energiaa Medantan uuteen potilasmallistoon. Malliston on suunnitellut taiteilija Rauli Mård (kesk.), malleina Heli Vähäsilta sekä Helsinki Hospitalin siisteydestä huolen pitävä Wellington Dos Santos.

 

Lue seuraavaksi

Sushiguru Jesper Björkell: ”Laadukkaasta työvaatteesta on helppo puhdistaa lohen rasva ja soijaroiskeet”
Nautintoja, taidetta ja vastuullisuutta – kestävän kehityksen kokkivaatteet tukevat Food & Art -tapahtumaa

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.