MEDANTA & VASTUULLISUUS

MEDANTA & VASTUULLISUUS

Medantalle vastuullisuus tarkoittaa

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelmasta ovat Medantan keskiössä seuraavat tavoitteet: Terveyttä ja hyvinvointia, Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua, Vastuullista kuluttamista, Ilmastotekoja ja Yhteistyö ja kumppanuus.

Medanta haluaa luoda hyvinvointia ja turvallisuutta laadukkaiden sekä kestävien työvaatteiden avulla. Medantan tuotantoketju on läpinäkyvä, ympäristöystävällinen ja eettinen.

Tavoitteemme vastuullisuudelle

Olemme tekstiiliturvallisuuden edelläkävijä ja vastuullisena tunnettu vaikuttaja työvaatealalla. Valmistamme laadukkaita työvaatteita, joiden materiaali- ja valmistusprosessit ovat läpinäkyviä. Liiketoiminnan kasvu kestävällä tavalla.

Vastuullisuus läpi arvoketjun

Kestävän kehityksen tavoitteet kattavat koko elinkaaren, suunnittelupöydältä käyttövaiheeseen asti.

Suunnittelu ja tuotekehitys

Suunnittelemme työvaatteet Suomessa yhdessä asiakkaidemme (mm Pihlajalinna ja Mehiläinen) kanssa. Suunnittelussa huomioimme sen, että työvaatteet ovat mukavia ja tarkoituksenmukaisia sekä turvallisia työntekijän ja asiakkaiden kannalta.

Kehitämme jatkuvasti yhteistyökumppaneidemme kanssa tulevaisuuden älykkäitä työvaatteita, joiden materiaalit ja design helpottavat työntekijän työtä ja lisäävät sekä työntekijän että heidän asiakkaidensa, kuten potilaiden, turvallisuutta. Muun muassa yhteistyössä Suunnon kanssa kehitämme kevyempää ja joustavampaa ESD-kangasta, jossa hyödynnämme uutta Movesense-anturiteknologiaa.

Etsimme jatkuvasti uusia yhteistyökumppaneita suunnitteluun ja tuotekehitykseen, mm. uusia suunnittelijoita ja start up -yrityksiä.

Tuotanto

Kankaamme valmistetaan Kiinassa ja Euroopassa tuotantolaitoksissa, jotka tuottavat itse tarvitsemansa energian ja kierrättävät käytetyn veden. Teetämme omaa raakakangasta, joka sitten värjätään asiakkaiden toiveiden mukaan. Tuotannossamme syntyy mahdollisimman vähän hukkakangasta. Teemme kankaille antimikrobisen käsittelyn värjäysvaiheessa. Antimikrobinen käsittely muodostaa kankaaseen pinnan, jonka läpi ei pääse mikrobeja, kuten viruksia.

Antimikrobinen teho pysyy tutkimusten mukaan erittäin korkealla tasolla jopa 100 teollista pesua, ja näin ollen käsittelyä ei ole tarvetta uusia 3–4 vuotta kestävien vuokrasopimusten aikana.

Tuotannossamme ei käytetä haitallisia kemikaaleja, väriaineita eikä raskasmetalleja. Kumppanimme muun muassa Kiinassa ovat luotettavia ja pitkäaikaisia. Olemme itse valinneet tuotantolaitoksemme ja käymme niissä vuosittain. Tuotantolaitokset noudattavat työoloissaan ILOn ohjeita. Työvaatteemme ommellaan pääosin Latviassa.

Varastointi ja kuljetukset

Medanta on optimoinut koti- ja ulkomaan kuljetukset. Kotimaan ja Euroopan kuljetuksia hoidetaan biodieseliä käyttävillä autoja. Lentorahdit on karsittu minimiin ja pääosin kuljetukset Kiinasta Suomeen tapahtuvat junalla. Vuonna 2020 vain kasvomaskit toimitettiin kiireellisesti lento teitse Aasiasta. Laskemme aina asiakkaan kanssa optimaaliset määrät tuotteita ja valmistamme vain tilatut määrät pyrkien näin minimoimaan varastoitujen tuotteiden määrää. Ylimääräisiä käyttämättömiä vaatteita olemme lahjoittaneet muun muassa Punaiselle Ristille.

Asiakaslähetysten ekologisuus

Olemme vaihtaneet verkkokaupan postituspussit Papticin muovittomiin puukuituisiin pakkauksiin, jotka voi käyttää uudestaan ja kierrättää. Lisäksi käytämme uudelleen pahvilaatikot, joissa tuotteemme kuljetetaan tuotantolaitoksista Suomeen.

Loppukäyttäjän ja yhteisön työturvallisuus

Tekstiiliturvallisuus on meille sydämen asia. Valmistamme aina turvallisia materiaaleja ja työvaatteita. Ne ovat turvallisia työntekijälle, työyhteisölle ja asiakkaille, kuten potilaille. Turvallisuuden takeena on muun muassa kankaiden antimikrobinen käsittely ja vaatteiden tarkoituksenmukainen suunnittelu. Tavoitteemme on vähentää sairaalainfektioita Suomessa valmistamalla antimikrobisia ja turvallisia työvaatteita.

Käytetyn tuotteen takaisinottomalli

Neuvottelemme aktiivisesti yhteistyökumppanien kanssa tekstiilijätteen hyötykäytön ja jatkojalostamisen kehittämisestä kestävällä tavalla. Tarjoamme asiakkaillemme käytettyjen vaatteiden hävittämistä vastuullisesti. Yhteistyökumppanimme Lassila & Tikanoja on huolehtinut käytettyjen työvaatteiden polttamisesta energiajätteenä. Medanta on kompensoinut tästä syntyvät CO2-päästöt.

Vastuullisuussertifikaatit

  • BCI, Ökö-Tex-sertifikaatti, ISO laatu- ja ympäristöstandardit, Design from Finland

Materiaalit

Materiaalien kehitys

Kehitämme aktiivisesti omia materiaaleja: Medanta Reflex (kierrätetty polyesteri ja BCI-puuvilla), Medanta Ecodenim, Wooltouch ja Medanta 4way, näin tiedämme mitä materiaalit ovat ja mistä ne tulevat. Kehitämme aktiivisesti uusia ympäristöystävällisiä materiaaleja, muun muassa älykkäitä Smart 3D-kankaita, jolla tavoittelemme entistä kestävämpiä ja mukavampia kankaita. Tutkimme myös muovigranulaatin ja pihkan yhdistämistä. Haluamme olla eturintamassa tuotekehityksessä. Puuvillan käyttöä pyrimme jatkossa vähentämään, koska puuvillan viljely kuormittaa ympäristöä.

Materiaalien hankinta

Olimme ensimmäinen työvaateyritys, joka liittyi BCI-vastuullisuusohjelmaan (The Better Cotton Iniative). Käytämme vaatteissa muun muassa BCI-puuvillaa ja kierrätyskuituja. Kartoitamme puuvillalle myös vaihtoehtoja, kuten hamppu-, banaani- ja maissikuituja. Hankinta perustuu pitkäaikaisiin toimittajasuhteisiin, jotka luovat luottamusta ja auttavat riskienhallinnassa.

Pesula

Pesulapalvelut

Tarjoamme asiakkaillemme myös työvaatteiden pesu- ja huoltopalvelua. Takaamme pesula- ja kuljetusprosessin, jossa työvaatteet eivät pääse kontaminoitumaan prosessin aikana eli varmistamme katkeamattoman hygieniaketjun.

Lue seuraavaksi

”Haluamme olla huippuosaajia, joihin voi aina luottaa”  – Medantan asiakaspalvelu esittäytyy
”Parhaimmillaan työvaate voimaannuttaa ja on cool” – Uusi suunnittelijamme Anssi Ruokokoski

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.