Huippukokki Arto Lappalainen: ”Näissä työvaatteissa tulee särmä olo”

Huippukokki Arto Lappalainen: ”Näissä työvaatteissa tulee särmä olo”
Ravintola Viilan kokkikaksikko Arto Lappalainen (vas.) ja Joona Lähdesluoma haluavat työvaatteilta toiminnallisuutta mutta myös hyvännäköisyyttä.

Ravintola Viilan uusi vetäjäkaksikko pani alkuvuodesta Tampereella tuulemaan. Samaan aikaan ruokalistan kanssa vaihtuivat myös ravintolan henkilökunnan työasut. ”Yhteneväiset työvaatteet luovat yhteishenkeä.”

Ravintola Viilan pöydät on aseteltu mukaviin rykelmiin, ja hyllyjen välistä näkyy suoraan keittiösaarekkeeseen. Teräksisen hellan yllä komeilee mustaa kaakelia. Ravintolasalin katossa roikkuu mattamustia lamppuja ja seinillä on kuvia korttelissa sijainneesta vanhasta viilatehtaasta.

Kiireisen lounasrumban jälkeen Viilan isäntä Joona Lähdesluoma ja keittiön vuoropäällikkö Arto Lappalainen ehtivät hetkeksi heittää essut sivuun. Suomen kokkijoukkueessakin kisannut Lappalainen uusi tamperelaisbistron ruokalistan lisäksi henkilökunnan perinteiset työvaatteet tultuaan taloon tammikuussa 2018.

”Olen tykästynyt Medantan työvaatteiden hyvännäköisyyden lisäksi niiden istuvuuteen, joustavuuteen ja helppohoitoisuuteen. Vaatteet ovat ihan omaa luokkaansa.”

Ravintolan vetäjäkaksikolle on tärkeää, että henkilökunnan asut puhuvat samaa kieltä kuin ravintolamiljöökin.

”Tyyliseikat merkitsevät työelämässä aiempaa enemmän. Ravintolamaailmassa keittiö on tullut yhä enemmän ja enemmän esille – siirtynyt salin puolelle, asiakkaiden silmien alle. Työvaatteiden estetiikalla on siis merkitystä.”

Työvaatteet luovat yhteishenkeä

Valitessaan uusia työvaatteita Lappalainen tiesi mitä halusi – ja keneltä. Hän oli tutustunut Medantan kokkivaatteisiin työskennellessään Food and Art -festivaalissa Mäntässä. Tämä ruokaa ja taidetta yhdistelevä tapahtuma on Michelin-ravintola Olon omistajan Pekka Terävän käsialaa.

Medantan Terävälle suunnittelema kokintakki on ravintola-alalla jo käsite. Näitä ”pekkateräviä” on neljä kappaletta Lappalaisenkin kaapissa.

Lappalaisen ja Lähdesluoman mielestä kunnon työvaatteet antavat itseluottamusta. Lyhythihaisissa mustissa kokintakeissa ei roiskeita näy ja asun täydentävät kapealahkeiset, hyvin istuvat ja antibakteeriset chinos-housut. Korkean kokkihatun sijaan Viilan keittiöhenkilökunnan hiuksilla komeilee musta flap cap, tyylikäs lippahattu.

”Näissä vaatteissa tulee särmä olo.”

Viilan vetäjät haluavat vaatteilla edistää myös sitä, että keittiö ja sali tuntevat tekevänsä työtä kimpassa.

”On tärkeää, että työntekijät näyttävät siltä, että he kuuluvat tänne. Yhteneväiset työvaatteet luovat myös yhteishenkeä”, Lappalainen sanoo.

Medantan vaatteissa Lähdesluoma kehuu istuvuuden lisäksi hengittävyyttä ja helppohoitoisuutta.

”Työvaatteet on helppo pestä itsekin, sillä hajut ja liat lähtevät matalissakin pesulämpötiloissa. Eivätkä vaatteet mene pesussa ryppyyn. Kokkitakkia ei tarvitse silittää, muutama ravistus pesun jälkeen riittää. Ja nappien sijaan on näppäriä neppareita.”

Työvaatteet myötäilevät tunnelmaa

Lähdesluoman ja Lappalaisen luotsaamaa Viilaa on ehditty julistaa jo otsikoissakin. ”Tampellaan on syttynyt uusi gastronominen tähti”, kirjoitti Aamulehti helmikuussa 2018.

Lappalaisen mielestä Medantan mustat, hyvin leikatut työvaatteet sopivat erityisen hyvin Viilan hämyisään iltatunnelmaan. Päiväsaikaankin ne saavat kehuja. Lounaalle tullut rouvakolmikko kiittelee henkilökunnan moderneja työasuja ja sitä, että he tiesivät heti sisälle tullessaan, kuka on henkilökuntaa.

”Onhan näissä aika iso ero ravintolakoulujen pepitahousuihin ja isoihin laatikkotakkeihin verrattuna”, Lappalainen naurahtaa.

Lähdesluoma nyökkää vieressä ja toteaa ravintola-alan vaatteiden olevan usein unisex-mallia.

”Mikä tarkoittaa sitä, että ne eivät istu oikein kenellekään. Vaatteet ovat usein pussimaisia, mutta samalla ne kiristävät vääristä paikoista.”

Jatkossa omia yksityiskohtia?

Niin Viilan keittiöväki kuin tarjoilijatkin olivat mukana valitsemassa työvaatteita, kun Medantan Key Account Manager Satu Mikkola ajoi Helsingistä Tampereelle. Hän toi mukanaan mallikappaleita, joita sitten kokeiltiin rauhassa päälle.

Parhaillaan Viilassa odotetaan Medantalta tulevaksi Vansin kokomustia keittiökenkiä, jotka hylkivät vettä. Alun perin tasaista pohjallista on muotoiltu niin, että kengillä on mukavampi seistä. Myös pohjaan on laitettu jarrua, keittiössä kun on vaara liukastua.

Jatkossa Lähdesluomaa ja Lappalaista kiinnostaisi suunnitella Medantan kanssa työvaatteisiin Viilan näköisiä yksityiskohtia.

”Meille Viilaan sopisi puuseppähenkisyys. Hihataskuissa voisi olla vaikka farkkua tai nahkaa”, kaksikko ideoi.

Jatkossa Joona Lähdesluomaa (vas.) ja Arto Lappalaista kiinnostaisi suunnitella Medantan kanssa työvaatteisiin Viilan näköisiä yksityiskohtia.

 

 

Lue seuraavaksi

Työvaate herättää tunteita – ja on tärkeä osa ammattia
Lääkärintakki hylkii bakteereja ja antaa energiaa

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.