Asiakascase

"Hoivatyössä vaatteet eivät saa kiristää eikä puristaa"

"Hoivatyössä vaatteet eivät saa kiristää eikä puristaa"
nainen pihakeinussa

Tuusulassa Norlandian palvelukorttelissa toteutetaan uudenlaista hoiva-ajattelua. Moderni ote näkyy ja tuntuu myös työvaatteissa. Asua täydentää kätevä tarvikelaukku, hoiva-ammattilaisen fiksu kengurupussi.

Norlandian Yhdessä -palvelukortteli tuo yhteen elämänsä ensiaskelia ottavat ja ehtoovuosiaan viettävät. Korttelissa toimii lasten päiväkoti, ikääntyneiden hoivakoti, palvelutalo ja koirapäiväkoti. Sukupolvien kohtaaminen on yhteisöllisen toiminnan ytimessä.

Eri-ikäiset kohtaavat korttelin sisäpihalla

Puurakenteisen korttelin pihalla lapset saavat mennä ja tulla, portti päiväkodin pihan ja ikäihmisten pihan välillä on auki. Lapsista on hauska käydä katsomassa vanhempienkin ihmisten elämää.

Koirapäiväkodin hoidokkeja voi käydä tervehtimässä ulkoiluaitauksessa. Joskus koirat piipahtavat sisällä piristämässä hoivakodin asukkaita. Eläinten läsnäolo tekee hyvää. Puhumaton muistisairas saattaa löytää sanat uudestaan koiraa silittäessään.

Pihan aistipuutarhaan on valittu sellaisia perinteisiä kasveja ja kukkia, joita voi huoletta kosketella ja nuuhkia. Ne stimuloivat aisteja ja voivat nostaa ikääntyneen mieleen muistoja lapsuudesta saakka.

"Meillä ikäihmisten palvelut on haluttu tuoda katveesta elämän keskelle. Kiinteistön rakennuttaja puhuu Toiveiden korttelista. Se on osuva nimitys: haluamme vastata siihen, mitä ikääntyvät tutkitusti asumiseltaan toivovat", Norlandia Yhdessä -yksikön johtaja Mira Ruusunen kertoo.

nainen ja koira
Tuusulan tassut -koirapäiväkodin Anne Eerikkilä viihtyy myös Medantan vaatteissa.

Kankaiden antimikrobinen suoja on tärkeä

Norlandian ja Medantan yhteistyö käynnistyi, kun Norlandia halusi uudenlaisen hoiva-ajattelun heijastuvan myös moderneissa, rennoissa ja funktionaalisissa työvaatteissa. Medantan Care-mallistossa viehättivät joustava, likaa hylkivä mikrokuitumateriaali ja sen antimikrobinen suojaus.

"Hoivatyötä tehdään kaikissa mahdollisissa asennoissa. Työvaatteen pitää venyä, se ei saa kiristää eikä puristaa mistään. On myös tärkeää, että työvaatteen pinta estää mikrobien kasvua. Työskentelemme paljon asiakkaiden kanssa, joiden immuunipuolustus voi olla heikentynyt", Ruusunen kuvailee.

Norlandia Yhdessä -yksikössä hoivahenkilökunnan unisex-työvaatekertaan kuuluvat housut, puolipitkähihainen paita ja hupparimallinen vilutakki. Väriksi valikoitui siniharmaa, jossa lika ei näy ja jota vasten Norlandian raikkaan omenanvihreä brändiväri toistuu kauniisti.

Nainen ja olkalaukku
Sairaanhoitajaopiskelija Taru Niemi kantaa olallaan tarvikelaukkua, jossa puhelin, kynät ja muistivihko kulkevat mukana. Laukkuun sujahtavat näppärästi myös lääkkeiden tyhjät annospussit, jotka pitää hävittää tietosuoja-astiaan.

Kätevä tarvikelaukku on osa työasua

Työasujen erikoisuus on Norlandiaa varten suunniteltu olkatarvikelaukku, jossa tärkeät tavarat ovat heti käden ulottuvilla ja turvassa putoamiselta. Mukana kulkevat käsidesipullo, kertakäyttökäsineet, työavaimet ja -puhelin.

Tarvikelaukku on kuin hoiva-ammattilaisen oma kengurupussi – tilava, kätevä ja menossa mukana.
Se asettuu lähelle kehoa eikä ole tiellä, kun ollaan lähellä hoivattavaa. Laukku on helppo pukea päälle ja riisua pois esimerkiksi asiakasta pestessä.

Kivat työvaatteet ovat tapa arvostaa työntekijää

Medantan työvaatteet ovat saaneet työntekijöiltä hyvää palautetta. Joustava materiaali on tärkeää työssä, jossa käydään monta kertaa päivässä kyykkyasennossa ja liikutaan paljon.

"Kun aloitin Norlandialla, ajattelin heti, että onpa kivan ja toimivan näköiset työvaatteet. Kankaat todella poikkeavat edukseen paksusta, joustamattomasta materiaalista. Olen muualla käyttänyt kiristäviä ja epämukavia työasuja”, sairaanhoitajaopiskelija Taru Niemi kertoo.

hoitaja työntää asiakasta pyörätuolissa
Lähihoitaja Daria Krainovan mielestä Medantan vaatteet tuntuvat hyvältä ihoa vasten.

Housujen nauhakujavyötärö ei kiristä, ja resorien ansiosta housunlahkeet eivät valahda kantapäiden alle. Paidassa on vetoketjulliset sivutaskut, joista tavarat eivät tipahda kumartuessakaan. Työasu saa kiitosta myös siitä, että se toimii hyvin kosteissakin tiloissa.

”Työvaatteemme tuntuvan hyvältä ihoa vasten, ja pidän niiden väristä. Ne eivät hiosta eivätkä ime itseensä kosteutta asiakasta pestessä”, lähihoitaja Daria Krainova sanoo.

Taru Niemi ja Daria Krainova kokevat, että työnantaja selvästi arvostaa työntekijöitään, kun se panostaa laadukkaisiin työvaatteisiin ja kuuntelee toiveita. Kesäksi työntekijät ovat toivoneet lyhythihaista T-paitaa. Lyhytlahkeisia, capri-mallisia työhousujakin on ehdotettu. Vilutakkiin on kaivattu lisää taskuja.

"Toiveet on kuultu ja osaa niistä edistetään jo. Olemme pohtineet pirteän vihreää yläosaa vaihtoehdoksi harmaalle paidalle. On hienoa, että voimme kehittää Norlandian työvaatekertaa entistäkin paremmaksi yhdessä Medantan kanssa", Ruusunen kertoo.

Pesulasta vaatteet tulevat viikattuina

Hoiva-alalla työvaatteen on kestettävä tiuhaa pesemistä korkeissa lämpötiloissa. Norlandiassa pesu-käyttö-kierrossa on toistatuhatta työvaatetta, tarvikelaukut mukaan lukien. Työpaita vaihdetaan päivittäin ja housut muutaman kerran viikossa tai tarpeen mukaan.

"Työvaatteemme pestään Medantan pesulassa. Ne saapuvat takaisin pyykkisäkeissä, ryhdikkäinä ja rypyttöminä. Meidän väkemme ei tarvitse miettiä viikkaamista, vaan he voivat heti vetää puhtaat ja siistit vaatteet päälleen", Ruusunen kiittelee.

logo työasussa
Norlandian logo on housujen pohkeeseen, jotta se näkyy myös takaapäin.

Norlandia Yhdessä

  • Sijainti: Tuusulan Puustellinmetsä

  • Erityistä: yhteisöllinen, sukupolvet yhdistävä hoiva-ajattelu.
  • Perustettu: päiväkodin toiminta käynnistyi heinäkuussa 2020, hoivayksikkö avasi oven asukkaille maaliskuussa 2021.
  • Asiakaspaikat: hoivakoti 25, palvelutalo 20, päiväkoti 84, koirapäiväkoti 10.
  • Henkilökunta: hoivayksikkö 48, päiväkoti 9.
  • Töissä: lastenhoitajia, lastentarhanopettajia, hoiva-avustajia, lähi- ja sairaanhoitajia, fysioterapeutteja, koirahoitajia, kodinhuoltajia ja keittiöhenkilökuntaa.

Lue seuraavaksi

Täydellisen työvaatteen kaava: toimiva, tyylikäs ja vastuullinen
Viola-kotiyhdistyksen palvelukorttelin työntekijöt Tampereella.

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.