Asiakascase

Vastuullisempi työvaateratkaisu huomioi niin henkilökunnan kuin asiakkaiden tarpeet

Viola-kotiyhdistyksen palvelukorttelin työntekijöt Tampereella.
Viola Tampere, Medantan työvaatteissa

Viola-kotiyhdistys ry:n palvelukortteli tarjoaa Tampereella ikäihmisille kotihoidon, asumispalveluiden ja tehostetun palveluasumisen lisäksi myös ravintolapalveluita, kuntoutusta sekä päivätoimintaa. Kun työntekijöitä sijaisineen on yli sata ja toimintaa monessa eri kiinteistössä, on työvaatteiden oltava helposti tunnistettavissa, hyvännäköisiä ja turvallisia, mutta myös helposti hallinnoitavissa ja huollettavissa.

Viola-kotiyhdistys ry:n henkilöstöpäällikkö Elina Konsala on tyytyväinen ja ylpeä Violan henkilökunnan työvaatteista. Medantan kanssa yhteistyössä suunnitellut, eri tavoin yhdisteltävissä olevat työvaatteet ovat yksilölliset sekä värien että malliston suhteen. Kaikkia vaatteita yhdistää Violan tuttu orvokki-logo.

”Hyvännäköiset ja laadukkaat työvaatteet korostavat Violan aktiivista ja eteenpäin menevää henkeä. On tärkeää, että meillä kaikki tuntevat kuuluvaansa Violan joukkoon ja pystyvät viestimään ammattilaisfiilistä ulospäin myös työasullaan”, kertoo Elina.

Viola Tampere, Medantan työvaatteissa

”Oman näköiseksi” muokattavat mallistot, turvallisuutta unohtamatta

Työvaatteiden hankintaprosessissa tärkeään osaan nousi Elinan mukaan juuri työvaatteiden muokattavuus. Henkilökunnalla oli mahdollisuus koekäyttää erilaisia paita ja -housumalleja, jotta valikoimista löydettäisiin jokaiselle vartalomallille sopivat vaihtoehdot. Pirteät ja erottuvat värit valikoituivat lopulta asiakas- ja henkilöstöpalautteen perusteella

Nyt Violan hoivatyöntekijä voi koota työasunsa valitsemalla omat suosikkinsa kahdesta erivärisestä paita- ja housumallista tai vetää ylleen farkkukankaisen työmekon. Koronan myötä tärkeä lisäarvo uusissa työvaatteissa on ollut kankaan antimikrobisuus.

”Oikeastaan kaikki asiakkaamme kuuluvat riskiryhmiin, joten Medantan antimikrobinen kangas tekee työvaatteesta turvallisen niin työntekijälle kuin asiakkaalle”, Elina pohtii.

Violan tehostetun palveluasumisen ryhmäkoti Pellavassa työskentelevä lähihoitaja Patrik Palm on tehnyt töitä vanhusten parissa yli 30 vuotta. Yhtenäiset työasut ovat hänen mukaansa tärkeä asia paitsi henkilökunnan yhteenkuuluvuuden, myös asiakkaiden kannalta.

”Monenlaisia työasuja on tullut vuosien varrella nähtyä, mutta näiden uusien työvaatteiden värit, pinkki ja turkoosi paita sekä tummansiniset housut, ovat kivan pirteät. Asukkaamme ovat muistisairaita ja monella on jo heikentynyt näkökyky, joten erottuvat vaatteet myös auttavat heitä tunnistamaan, ketkä kuuluvat henkilökuntaan.”

Hyvät taskut ja säätövara arjen apuna

Samassa yksikössä työskentelevät sairaanhoitaja Reija Vanamo ja lähihoitaja Sirpa Peltonen ilmoittavat molemmat suosikkivaatteekseen pinkin työpaidan.

”Malli on hyvä, ja sivuun ommellussa taskussa puhelin pysyy visusti paikallaan, eikä valu eteen edes kumartelua vaativissa työtehtävissä.”

Viola Tampere, Medantan työvaatteissa

Sirpan mielestä uudet työhousut, joissa on pitkä resori nilkassa, toimivat hyvin myös lyhyemmälle ihmiselle ja vyötärö pysyy hyvin paikallaan.

”Resorilla saan käännettyä lahkeen sopivan pituiseksi. Ja kesällä, kun oli kuuma, huomasin, että joku oli tehnyt niistä itselleen caprit.”

Tyylikkyyttä aamupalalta muistotilaisuuksiin asti

Palvelukorttelin omassa ravintolassa työskentelee Violan ravintolahenkilökuntaa. Ravintolahenkilökunta huolehtii kaikki päivän ateriat tarjolle niin talon asukkaille kuin ulkopuolisille asiakkaillekin. Lisäksi ravintolassa järjestetään asiakkaiden juhla- ja muistotilaisuuksia

Kaikki ovat tyytyväisiä, kun vanhat ”ikävän harmaat” työasut vaihtuivat mustiin kokkitakkeihin ja housuihin, joista asiakkaat erottavat ravintolan työntekijät. Aiemmin ravintolahenkilökunnalla oli sama työasu kuin hoivahenkilökunnalla.

Viola Tampere, Medantan työvaatteissa

”Uudet mustat työasut ovat nyt niin tyylikkäät, että niissä kehtaa tarjoilla vaikka muistotilaisuuksissa. Olen myös tykännyt puolihihoista, sillä ne suojaavat ihoa paloarvilta lyhythihaista paremmin”, toteaa keittiömestari Sanna Niemenmaa, joka oli mukana suunnittelemassa henkilökunnan asuja.

Sanna on lisäksi huomannut, että vaatteiden antimikrobinen kangas on helpompi pyyhkiä puhtaaksi, eikä se kerää itseensä hajuja, niin kuin aiemmat työvaatteet.

Ravintolahenkilökunnan työasua täydentävät tehtävästä riippuen myös essu tai päähine. Ensimmäinen päähinemalli ei sopinut kaikille kireytensä vuoksi kaikille, mutta ongelma saatiin ratkaistua.

Viola Tampere keittiön henkilökuntaa Medantan työasuissa

”Annoimme Medantalle palautetta, että mallia pitäisi saada vaihdettua. Nyt meillä on avoimilla nauhoilla solmittava malli, joka toimii kaikille”, Sanna kertoo.

Kokonaispalvelu säästää ruljanssilta

Samalla, kun uudet työasut saatiin Viola-kotiyhdistyksessä käyttöön joulukuussa 2021, muuttui myös Violan työvaatteiden pesetys ja huolto. Medantan kokonaispalvelu tarkoittaa, että henkilökunnalla on käytössään riittävä määrä puhtaita työvaatteita. Likaiset vuokratekstiilit noudetaan kerran viikossa Medantan pesulaan, josta ne toimitetaan takaisin silitettyinä ja tarpeen mukaan huollettuina.

Aiemmin työntekijöille ostettiin henkilökohtaiset työasut, jotka oma henkilökunta pesi ja huolitteli muun työnsä ohella.

Viola Tampere työasun yksityiskohta

”Vanhalla mallilla työvaatteiden hallinnointi oli aikamoista ruljanssia. Aina, kun tuli uusia työntekijöitä, oli vääränkokoisia vaatteita, kaikissa yksiköissä piti olla omat pesukoneet ja omasta henkilökunnasta piti löytää henkilöt, jotka olivat halukkaita vaatteiden pesuun ja huolitteluun. Siihen meni paljon aikaa ja se oli tehotonta”, Elina kuvailee.

”Uskon, että pesulassa toiminta pystytään toteuttamaan vastuullisemmin ja ekologisemmin. Lisäksi logistiikka on helppoa, koska Medantan pesula on tässä aivan lähellä."

Elina on huomannut ilokseen, että luottamus Medantaan on vain vahvistunut työasujen saapumisen jälkeen.

”Etukäteisajatus oli, että Medanta on hyvin laadukas työasutoimittaja. Heidän tapansa viedä asioita eteenpäin, kuunnella toiveita ja etsiä ratkaisuja on kuitenkin yllättänyt positiivisesti. Tämän toimijan kanssa hommat hoituvat.”


Viola-kotiyhdistys ry

  • Sijainti: Tampereen Tampellassa

  • Erityistä: yhteisöllinen palvelukortteli, jossa hienotunteinen asiakkaan kuunteleminen ja tarpeiden ymmärtäminen on yhtä merkityksellistä kuin palvelun korkea laatu.

  • Tarjoaa: monipuolisia palveluja alueella asuvien vanhusten koteihin sekä Violan asumispalveluyksiköiden asukkaille: kotihoito, ravintola, kuntoutus, asumispalvelut ja tehostettu palveluasuminen, päivätoiminta, lähitoritoiminta.
  • Töissä: Noin 120 hoiva-alan ammattilaista ja 8 vakituista ravintolatyöntekijää.

Lue seuraavaksi

"Hoivatyössä vaatteet eivät saa kiristää eikä puristaa"
Kotimaisen työvaatealan huiput Medanta ja Dimex yhteistyöhön.

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.