Kotimaisessa älytakissa yhdistyvät Suunnon teknologia ja Medantan kehittämä antimikrobinen materiaali. Keittiömestari Mikko Kaukonen vei älytakin huipputason testiin valmistautuessaan arvostettuun Bocuse d´Or -kokkikilpailuun.
Keittiömestari Mikko Kaukonen testasi älyvaatetta valmistautuessaan Bocuse d´Or -kilpailuun Stadin ammatti- ja aikuisopiston tiloissa Helsingin Roihuvuoressa. Kaukonen harjoitteli kilpailumenun valmistamista viiden ja puolen tunnin ajan – saman verran hänellä on käytössään aikaa varsinaisessa kilpailussa kesäkuussa 2021 Lyonissa. Matkalipun Lyoniin Kaukonen joukkoineen lunasti lokakuun puolivälissä Tallinnassa sijoittuen viidenneksi Bocuse d´Or:n Euroopan karsinnoissa.
Älyvaatteen sensori mittaa liikettä ja lämpötilaa
Älyvaatteissa olevien sensorien avulla kerätään tietoa, jota voidaan käyttää hyväksi, kun suunnitellaan toimenpiteitä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden lisäämiseksi. Kaukosen kokintakkiin kiinnitetty anturi mittasi muun muassa kehon lämpötilaa, liikettä sekä työympäristön lämpötilaa.
”Kaikki, mikä edistää työhyvinvointia on tärkeää. Oleellisinta on, että anturien antamaa tietoa hyödynnetään oikeasti käytännössä, niin että ravintolakeittiöiden hektisiä ja kuumia työolosuhteita saadaan parannettua”, Mikko Kaukonen toteaa.
Älykkään kokintakin ovat kehittäneet yhteistyössä suomalaisyritykset Medanta ja Suunto. Yhteistyössä mukana oleva keittiöteknologiaa kehittävä Fredman Group keskittyy datan tallentamiseen. Innovaatiollaan ne tähtäävät sekä kotimaisille että kansainvälisille markkinoille.
Mittaus lisää työturvallisuutta ja terveyttä
”Älyvaatteet ovat lähitulevaisuudessa arkea työpaikoilla, joissa työympäristö ja -olosuhteet ovat erityisen vaativia ja kuormittavia. Esimerkiksi elintarviketeollisuudessa ja ammattikeittiöissä työ vaatii paljon toistoa ja työolosuhteet voivat olla ovat erityisen kuumia tai kylmiä. Älyvaatteiden kehittäminen vaatii monen eri alan asiantuntemusta, ja kun yhdistämme osaamisemme ja vahvuutemme, on mahdollista päästä huipputuloksiin”, Medantan toimitusjohtaja Anu Kivelä sanoo.
Mittauspohjainen tieto lisää työntekijöiden turvallisuutta, tukee terveyttä sekä lisää tuottavuutta, kun sairauspoissaolot vähenevät.
”Älyvaatteiden ilmeisin hyöty on, että yritys pystyy huolehtimaan paremmin arvokkaimmasta pääomastaan eli motivoituneista työntekijöistä. Pienet ja kevyet liike- ja biometriikka-anturit on helppo kiinnittää huomaamattomasti työvaatteeseen. Esimerkiksi kokkien ei tarvitse muuttaa rutiineitaan, vaan he pukevat normaalisti työvaatteet päälleen”, Suunnon innovaatioarkkitehti Kimmo Pernu kertoo.
Jätä kommentti
Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.