Miten hopea tappaa bakteereja?

Miten hopea tappaa bakteereja?
Matteo Vallarsa nojatuolissa
Matteo Vallarsa

Hopean antibakteeriset ominaisuudet on tunnettu tuhansia vuosia. Hopeaa käytetäänkin yleisesti esimerkiksi sairaaloissa ja muissa erityistä hygieniaa vaativissa tiloissa bakteerien torjumiseen esimerkiksi tekstiileissä ja kalusteissa. Mihin hopean bakteereita tappava ominaisuus perustuu?

Vuodesta 2017 Medantan kumppanina toiminut tekstiili-insinööri Matteo Vallarsa on tekstiilialan edelläkävijä, joka kartoittaa jatkuvasti innovaatioita ja uusia kestäviä tuotantotapoja. Medantan lisäksi Matteo Vallarsa tekee yhteistyötä muun muassa Hugo Bossin, Armanin, Dieselin ja Benettonin kanssa.

Kysyimme Matteolta, miksi ja miten hopea tappaa bakteereja. ”Hopeaionit tappavat bakteereja puhkomalla reikiä bakteerien solukalvoihin. Hopeaionien teho on kolmivaikutteinen", Matteo Vallarsa sanoo.

Hän tiivisti vastauksen kolmeen pääkohtaan:

  1. Hopeaionit estävät happea kuljettavien entsyymien toimintaa.
  2. Hopeaionit inaktivoivat rikkiä sisältävien proteiinit ja estävät pahanhajuisten bakteerien kasvua.
  3. Hopeaionit lukitsevat bakteerien solut.

Hopean käytöllä tekstiileissä on myös muita hyötyjä, sillä antibakteerisesti käsitelty vaate voi myös nopeuttaa haavojen paranemista. Tästä Medanta on tehnyt tutkimus- ja kehitystyötä yhdessä Helsingin yliopiston mikrobiologian professorin Per Sariksen kanssa parin vuoden ajan. 

Missä tuotteissa Medanta käyttää hopeakäsittelyä?

Antimikrobisen käsittelyn ansiosta Medantan antimikrobisiesta käsiteltyjen tekstiilien pinnat eivät tarjoa kasvualustaa mikrobeille. Lisäksi ne parantavat vaatteen raikkautta poistamalla ei-toivottuja hajuja.

 

Lue seuraavaksi

Älykäs kokintakki auttaa keittiömestari Mikko Kaukosta Bocuse d´Or -kilpailun viiden tunnin koitoksessa
Liikevaihtomme kasvoi huimat 127 prosenttia – pitkäjänteinen työmme antimikrobisen tekstiiliteknologian kehittäjänä kantaa hedelmää

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.