Asiakascase

Täydellisen työvaatteen kaava: toimiva, tyylikäs ja vastuullinen

Täydellisen työvaatteen kaava: toimiva, tyylikäs ja vastuullinen
nainen ravintolassa
Vuoropäällikkö Eve Kauppinen arvostaa sitä, että vaatteet tuntuvat kevyeltä ja laskeutuvat kauniisti.

Jyväskylän sataman uusi saunaravintola Sataman Viilu tarjoilee upeita maisemia, mutkatonta ruokaa ja rentouttavia löylyjä. Ravintolaprojektin toteutuksessa kantava teema on vastuullisuus. Se vaikutti myös työvaatteiden valintaan.

Jyväskylän satamaan avattiin kesäkuussa uusi bistrohenkinen saunaravintola Sataman Viilu. Jyväskylän kaupunki oli suunnitellut hanketta jo pitkään, ja Osuuskauppa Keskimaa aloitti Viilun rakennustyöt kesällä 2021.

”Satama-alue oli pitkään tyhjillään, ja nyt aluetta kehitetään kovaa vauhtia. Viilu tuo satamaan uudenlaisen paikan viihtyä ja nauttia hyvästä ruuasta ja luonnosta”, kuvailee Keskimaan Osuuskaupan kehityspäällikkö Päivi Kinnunen.

Mies ravintolamiljöössä
Viilun ravintolapäällikkö Jaska Lahti on innoissaan uudesta ravintolakonseptista.

”Enää ravintolassa ei käydä vain juhlapäivinä, vaan syömään tai juomaan voi pistäytyä vaikka juoksulenkin tai kokouksen jälkeen. Viilu tarjoaa täydelliset puitteet: hulppeat maisemat, mutkattoman herkullinen ruoka ja kolme upeaa saunaa ovat parasta arkeen sekä juhlaan”, sanoo Viilun ravintolapäällikkö Jaska Lahti.

Rakennuksen suunnittelussa ympäristö on otettu huomioon tarkasti. Puuverhoiltu ja luontoon sopiva rakennus on tyylikkään ja vahvan näköinen. Hankkeessa on painotettu vastuullisia vaihtoehtoja, mikä vaikutti myös työvaatteiden valintaan.

Vastuullinen kiukaista kokinhattuun

”Valitsimme kaikki yhteistyökumppanit aina raaka-ainetoimittajista kiukaiden valmistajaan sen perusteella, että heidän toimintansa on aidosti vastuullista. Medantan vaatteet suunnitellaan Suomessa, tehtailla asiat ovat kunnossa ja kankaiden materiaalit ovat turvallisia ja haitta-aineettomia. Tämä oli meille kynnyskysymys”, Päivi Kinnunen kertoo.

Koska Viilun ravintolakonsepti oli Osuuskauppa Keskimaalle uusi, haluttiin myös työvaatteilta uudenlaista tyyliä. Medantan kanssa viilulaiset pääsivät räätälöimään omannäköisensä vaatteet, jotka he suunnittelivat sointumaan uniikkiin miljööseen ja tunnelmaan.

kokit ravintolan keittiössä
Tiina Toikkanen ja Jere Jormakka työskentelevät keittiössä.

”Haluamme Sataman Viilun olevan helposti lähestyttävä ajanviettopaikka, ikään kuin kaupunkilaisten oma olohuone tai kesämökki. Halusimme vaatteiden jatkavan tätä tunnelmaa, joten suunnittelimme rennon tyylikkäät työasut jäykkien uniformujen sijaan”, Jaska Lahti kuvailee.

Salityöntekijöiden vaatteet ovat tummanvihreitä. Väri elää luonnonvalossa, ja kirkkaana päivänä kangas näyttää petroolinsiniseltä – aivan kuin Jyväsjärvi, jonka rannalla ravintola sijaitsee.

Keittiöhenkilökunnan vaatteiden värit suunniteltiin sopimaan Viilun maanläheiseen sisustukseen.

”Keittiöhenkilöstönkin vaatteiden on tärkeää sopia Viilun henkeen, sillä meillä on avokeittiö. Sisustuksessa on käytetty paljon puun värejä, ja hiekanväriset essut sointuvat värimaailmaan kauniisti”, Lahti kertoo.

Mukavat ja joustavat vaatteet tukevat työntekoa

Viilun vuoropäällikkö Eve Kauppinen arvostaa vaatteiden pieniä yksityiskohtia, jotka helpottavat työtä ja luovat huolitellun ilmeen.

”Lyhyenä ihmisenä olen kiitollinen lahkeiden resorista. Monessa aikaisemmassa työvaatteessani lahkeet ovat viistäneet epäsiististi maata, mikä pilaa kankaan nopeasti.”

Vaatteet on valmistettu Medantan antimikrobisesta ja hengittävästä kankaasta, joka kestää hyvin käyttöä. Kankaasta valittu vihreä sävy on ensimmäistä kertaa käytössä juuri Viilulla.

”Vaate tuntuu ihanan kevyeltä ja joustavalta päällä, muttei menetä muotoaan vaan siliää käytettäessä ja laskeutuu kauniisti. Samanlaiseen materiaaliin en ole törmännyt missään. Myöskään saumat ei kutita, mikä on hyvä juttu etenkin, jos on erityisherkkä hipiä”, Kauppinen kuvailee.

Yksityiskohta työvaatteessa
Tuiki tärkeät työkalut hihataskussa.

Joustavan materiaalin ansiosta vaatteiden leikkaus sopii monenlaisten kehojen ylle. Mallistossa on sekä hame että housut, joita saa vaihdella mielensä mukaan. Esiliinojen kaulanauha menee ristiin selästä, mikä tasoittaa niskan kuormitusta ja tekee vaatteesta ergonomisen. Useat erikokoiset taskut helpottavat työpäivää.

Hyvä huolto, pidempi käyttöikä

Ravintolatyövaatteiden pitää kestää kovaa käyttöä: niissä kävellään päivän aikana kilometrikaupalla. Lisäksi taskuissa säilötään painavia ja teräviä asioita, kuten maksupäätteitä ja pinsettejä. Vaatteen tulee kestää myös hikeä, kuumuutta ja useita pesukertoja viikossa.

”Olen urani aikana nähnyt työvaatteita uusittavan kuukaudenkin välein. Viilussa olemme todella miettineet vaatteiden elinkaarta ja kestävyyttä”, Päivi Kinnunen toteaa.

Viilun henkilökunta on saanut Medantalta kattavan opastuksen vaatteiden säilytykseen, pesuun, kuivatukseen ja käyttöön. Tarkoituksena on, että vaatteet kestävät mahdollisimman pitkään.

”Siisti yleisilme on keskeistä ravintolan imagon kannalta. Saimme ohjeen, että kaikki omat työvaatteet kannattaa ottaa käyttöön yhtä aikaa, emmekä siis hilloa yksittäisiä vaatteita kaapissa. Näin vaatteet kuluvat tasaisemmin ja hitaammin”, Lahti kertoo.

Yksityiskohta työvaatteessa
Viilun logolle löytyi hyvä paikka hartiasta.

Saunaravintola Sataman Viilu

  • Satamakatu 10, 40520 Jyväskylä. Avautui kesäkuun alussa 2022.
  • Bistrohenkinen ravintola tarjoilee lähiruokaa. Terassin nautitaan esimerkiksi hauesta valmistetusta Fish & Chips -annoksesta.
  • Ravintola-, kokous- ja juhlatilojen lisäksi Viilussa on kolme erilaista saunaa, kaksi poreallasta sekä järvivesiallas.
  • Ravintola ja saunat ovat auki vuoden ympäri, ja talvella Viilussa pääsee avantouimaan.

Lue seuraavaksi

”Kyllä työvaatteilta vaaditaan paljon nykypäivänä.”
"Hoivatyössä vaatteet eivät saa kiristää eikä puristaa"

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.