Medantan hallituksen uudet voimanaiset: ”Vastuullisuus ja käyttäjien kuunteleminen kantavat pitkälle”

Medantan hallituksen uudet voimanaiset: ”Vastuullisuus ja käyttäjien kuunteleminen kantavat pitkälle”
kaksi naista sohvalla
Riitta Palménilla (vas.) ja Kaisa Olkkosella on pitkä kokemus eri yritysten ja hallitusten johtotehtävistä. Kuvan asut ovat Medantan mallistosta.

Medantan hallituksen uudet jäsenet Kaisa Olkkonen ja Riitta Palmén ovat kovan luokan hallitusammattilaisia, jotka ovat vaikuttuneita Medantan vastuullisuudesta ja toimintatavoista.

Medantan toimitiloissa Helsingin Arabiassa kaikuu iloinen puheensorina, kun hallituksemme tuoreet jäsenet Kaisa Olkkonen ja Riitta Palmén ovat juuri vapautuneet monituntisesta kokouksesta.

Riitta Palménilla on pitkä kokemus yritystalouden, rahoituksen ja pääomasijoittamisen asiantuntijana. Hän on toiminut yrittäjänä kaksikymmentä vuotta. Päivätyön rinnalle on noussut hallitustyöskentely. Aiemmin hän myös mentoroi rahoituksen laitokselta valmistuvia naisia vanhassa opinahjossaan Hankenilla.

”On hienoa, että voin jakaa vuosikymmenten aikana kertynyttä tietämystäni ja kokemustani”, Riitta Palmén sanoo.

Medantassa hän on erityisen innostunut liikeideasta.

”Perustajat Anu Kivelä ja Taina Steiner ovat olleet edelläkävijöitä. He ovat ajatelleet vastuullisuutta ja käyttäjäkokemusta ennen kuin siitä edes muualla puhuttiin.”

”On tärkeää helpottaa hoitoalan työtä”

Kaisa Olkkonen on hallitusammattilainen ja yritysjohtaja. Hän on toiminut yritysjuristina kaksikymmentä vuotta, ja tuosta ajasta ison osan Nokian palveluksessa. Kymmenen vuotta hän teki yhteiskuntasuhdetöitä. Reilut kolme vuotta hän luotsasi kansainvälistä tietoturvayhtiötä SSH:ta toimitusjohtajana. Nyt hän toimii hallitusammattilaisena.

Nainen ruskeassa paitapuserossa
Kaisa Olkkosta innostaa Medantassa visio sekä omistajien energisyys. Toimiala kiinnostaa sekä yleisistä että henkilökohtaisista syistä.

”Olemme kaikki kärsineet koronasta ja seuranneet, miten lujilla hoitohenkilökunta on. Vanhempani muuttivat palvelutaloon ja olen nähnyt hoiva-alan työtä läheltä. Kaikki, mikä helpottaa hoitoalalla työskentelyä, on tärkeää. Se inspiroi minua tässä hallitustyöskentelyssä.”

Riitta Palmén muistuttaa, että Medanta valmistaa tuotteita, jotka sananmukaisesti ovat käyttäjän iholla.

”Mikä muu tuote tulee niin lähelle kuluttajaa kuin työvaate, jota pidetään joka päivä kahdeksan tuntia päällä?”

Hänestä Medantassa on paljon hienoja elementtejä.

”Ruotsalaiset ovat tuotteiden valmistuksessa meitä edellä hyvän mielen tuottamisessa. Medantassa on sitä samaa. Tämä on tarina, jossa on hienoa olla osallisena.”

”Medanta haastaa alaa ja kuuntelee asiakkaita”

Olkkonen ja Palmén ovat varmoja, että Medanta on valmis seuraavan askeleen ottamiseen. Markkinat ovat kypsiä, yrityksessä ollaan valmiita ja tuotteet ovat alan haastajia. Heidän puheissaan vilahtaa tuon tuostakin kaksi yrityksen valttia: vastuullisuus ja käyttäjäkokemus.

”Medanta haastaa paremmalla käyttäjäkokemuksella. Työvaatteita tehdään asiakkaan tarpeeseen. Asiakas ei ole iso yritys vaan se sairaanhoitaja, kokki tai siivooja, joka käyttää näitä meidän tuotteita. Perustajat ovat ymmärtäneet, mitä käyttäjät tarvitsevat ja kuuntelevat suunnitteluvaiheessa käyttäjien kokemuksia”, Olkkonen kuvaa.

Medantassa on alusta lähtien mietitty, miten ja mistä materiaaleista vaatteet valmistetaan. Ympäristöystävällisyys on ollut itsestään selvyys.

nainen Medantan tummasävyisessä asussa
Riitta Palmén sanoo, että EU-taksonomia on edesauttanut sitä, että suuret sijoittajat ja varallisuuden hallinnoijat ovat ruvenneet vyöryttämään vastuullisuutta joka tasolle.

”Me elämme suurta muutosta, ilman Ukrainan sotaakin murros on suuri. 2020-luvun alkua voi verrata teolliseen vallankumoukseen. Ilmastonmuutos ja digivallankumous muuttavat maailmaa”, toteaa Palmén.

Vastuullisuus on vastuuta myös henkilökunnasta

Kaisa Olkkonen korostaa, että vastuullisuus on laajempi käsite kuin ympäristökysymys. Sitä on myös sosiaalinen vastuu ja hallintovastuullisuus.

”Siihen kuuluu myös se, miten työntekijät voivat toteuttaa parasta itseään ja tehdä asioita, joihin he uskovat. Samoin vastuullisuuteen liittyy viestintä eli onko se avointa. Tulevaisuudessa yritysten on oltava vastuullisia pystyäkseen toimimaan ja menestymään.”

”Yritysten hallituksiin tarvitaan naisia”

Vastuullisuuteen kuuluu Riitta Palménin mukaan sekin, että hallituksissa on eri sukupuolia. Tästä syystä hän on valmis kannattamaan naiskiintiöitä. Itse hän tottunut työskentelemään miesvaltaisella rahoitussektorilla ja toteaa naurahtaen: ”Jos tarvitsette kiintiönaista, olen valmis.”

Yrityksenä Medanta on valmis seuraavaan loikkaan: vastuullisuus ja tuote sen takaavat. Mitä pitäisi Palménin ja Olkkosen mielestä tehdä?

Molemmat kehuvat, miten hienossa tilanteessa Medanta on. Mahdollisuuksia on nyt valtavasti.

”PK-yritykselle on iso haaste oikeiden mahdollisuuksien valitseminen. Ei kannata jahdata kaikkea. Resursseja ei pidä hajottaa, koska silloin ei pysty tekemään asioita kunnolla. Suurin päätös PK-yrityksessä on se, mitä emme tee”, Olkkonen toteaa.

kaksi naista vierekkäin
Palménilla ja Olkkosella on vahva usko Medantan kasvuun.

Medantasta tulossa kansainvälinen brändi

Molemmat uudet hallituksen jäsenet uskovat, että viiden vuoden päästä Medanta on kansainvälinen ja tunnettu brändi.

”Haluan nähdä nämä daamit kukoistamassa ja nauttimassa tästä, mitä he ovat lähteneet rakentamaan”, Riitta Palmén sanoo.

Mikä sitten ohjaa muutoksentekijöiden omaa työtä?

Riitta Palménia inspiroi se, että liiketoiminnassa on merkityksellisiä asioita. Liiketoiminnan pitää aina pohjautua faktoihin.

”Asioiden pitää olla punnittuja, perusteltuja ja hyvin suunniteltuja. Johtuu taustastani, että haluan hyvät taloudelliset mallinnukset ja seurannat. Kolmas pointtini ovat ihmiset. Nautin ihmisten kanssa työskentelystä.”

Kaisa Olkkonen kuvaa itseään vastuuntuntoiseksi ja luotettavaksi. Siis kympin tyttö?

”Joo olen kympin tyttö”, hän naurahtaa ja jatkaa, että haluaa avointa ja rehellistä kommunikointia. Kolmas ohjenuorani on, että pyrin olemaan oma itseni.

Monissa erilaisissa yrityksissä hallitustyöskentely täydentää ja antaa eri tavalla perspektiiviä kuin yhden yrityksen palveluksessa työskentely.

”Hyvin erilaiset yritykset voivat oppia jotain toisiltaan. Se on aivan uusi kokemus kolmenkymmenen työvuoden jälkeen.”

Medantalaisten ja uusien hallituksen jäsenten yhteistyö on vasta aluillaan. Mutta näiden naisten tapaaminen ja iloinen tunnelma toimistolla kielivät energiasta, joka lataa positiivisia odotuksia.

Mitä hallitusammattilaiset tekevät vapaalla?

Kaisa Olkkonen

 • Kolmen koiran omistaja.
 • Liikkuu metsissä. Puolison määritelmä: Sienihullu.
 • Viihtyy lapsuuden kesäpaikassa Nastolassa.
 • Tytär asuu ulkomailla.
 • Harrastaa kulttuuria, erityisesti teatteria.
 • Ahkera lukija ja äänikirjojen kuuntelija.

Riitta Palmén

 • Kolmen aikuista poikaa ja yksi lapsenlapsi.
 • Kahden espanjanvesikoiran omistaja.
 • Viettää aikaa maalla Jaalassa.
 • Kävelee metsissä.
 • Laulaa mantrabändissä ja rakastaa oopperaa.
 • Koukussa äänikirjoihin. Suosittelee: kirjailija Päivi Alasalmen saamelaistrilogiaa.

Lue seuraavaksi

”Toimitusketjun haasteet ratkaistaan yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa”
”Avotulen kuumuudessa vaatteilta vaaditaan kestävyyttä”

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.