Asiakascase

”Avotulen kuumuudessa vaatteilta vaaditaan kestävyyttä”

”Avotulen kuumuudessa vaatteilta vaaditaan kestävyyttä”
kokki avotuli

Ravintola Brasan työvaatteet on suunniteltu kiireiseen ja kuumaan työympäristöön, jossa kaiken tulee näyttää hyvältä. Keittiöpäällikkö Taneli Korsialan ja ravintolapäällikkö Severi Lukkarisen erityistoiveet toteutuivat työvaatteiden tyylikkäissä yksityiskohdissa.

Helsinkiläisen ravintola Brasan sydän on keittiön suuri avotuligrilli, jossa tuli palaa aamusta iltaan. Grilli hohkaa kuumuutta muutaman metrin säteellä ja lämpötila grillin vieressä kohoaa lähemmäs 60 astetta.

”Onhan tämä vähän kuin saunassa olisi. Yhden työvuoron aikana tulee juotua vettä pullokaupalla”, grillin ääressä hyörivä keittiömestari Taneli Korsiala toteaa iloisesti.

Avogrilli on uusi ilmiö suomalaisessa ravintolakeittiössä. Korsialalle se on tuttu juttu jo aiemmasta työpaikasta Australiassa. Työ lieskojen ääressä on vaativaa, mutta laadukkaat työvaatteet suojaavat.

”Mitään erityisratkaisuja emme kankailta tarvinneet. Medantan materiaaleissa on muutenkin huomioitu keittiötyön haasteet hienosti.”

Brasassa luotetaan Chef-malliston asuihin, jotka ovat joustavia, hengittäviä ja antimikrobisesti suojattuja.

"Paitojen etupuolet ovat paksumpaa ja suojaavampaa kangasta. Vastaavasti selkäosat ovat hengittävää ja ohutta materiaalia. Näillä pärjäämme mainiosti", Korsiala sanoo.

ravintolapäällikkö ravintolamiljöössä
Ravintolapäällikkö Severi Lukkarinen luotsaa Brasaa Senaatintorin laidalla Helsingissä.

Omat toiveet yksityiskohdista toteutuivat

Brasa kuuluu Olo Collection -ravintoloihin, jotka ovat syntyneet Michelin-tähtiravintola Olon ympärille. Ravintolaperheessä jo vuosia käytetty Medantan ammattilaisvaatteita.

Keittiössä työskennellään lyhythihaisissa paidoissa, joiden mallin brasalaiset ovat itse suunnitelleet. Kapealinjaisessa paidassa on tyylikäs piilonapitus ja matala vaarinkaulus.

”Minulla oli yksi miesten kauluspaita, josta näytin mallia medantalaisille. He suhtautuivat heti innostuneesti. Kaikki toiveemme toteutettiin, mikä on upea juttu”, Korsiala kiittää.

Keittiöhenkilökunnan paitojen väri on okrankeltainen. Se on valittu sointumaan salin murrettuihin sävyihin. Lämmin väri sopii ravintolaan, jossa tuli on tärkeä elementti.

”Katso nyt, miten kauniisti keltaisen paidan sävy vaihtuu valon mukaan! Se tuo mieleen tulen”, Taneli Korsiala huomaa ja osoittaa paitaansa.

yksityskohta työvaatteessa
Hihatasku on keittiöväen toteutunut toive.

Kokkien paidoissa on napakka, kaksiosainen hihatasku, jossa esimerkiksi pinsetit kulkevat mukana kätevästi.

”Tarvitsemme pinsettejä annosten rakentamisessa ja korjailussa. On tärkeää, että ne saa helposti ja nopeasti käyttöön.”

Essu tekee keittiön ja salin asuista yhtenäiset

Salissa työskennellään Medantan valkoisissa pitkähihaisissa kauluspaidoissa.

”Niihin ei tarvittu muutoksia. Olemme jo muissa Olo Collectionin ravintoloissa todenneet mallin erittäin toimivaksi. Emme myöskään halunneet omia logoja vaatteisiimme, ne ovat mielestämme tyylikkäämpiä ilman”, Brasan ravintolapäällikkö Severi Lukkarinen sanoo.

kaksi henkilöä työasuissa ravintolassa
Okransävyinen paita on suunniteltu keittiötöihin. Salissa työskennellään mustavalkoisessa asussa.

Pitkää kapealinjaista essua käytetään sekä keittiössä että salin puolella. Joustavasta MedantaFlex-kankaasta tehty essu soveltuu jatkuvaan käyttöön ja toistuviin pesuihin. Brasaan varta vasten suunnitellussa essussa on yksityiskohtia, jotka on ommeltu työntekijöiden toiveiden mukaan.

Käytännöllinen yksityiskohta on esiliinan takana ristiin menevät pitkät nauhat, jotka pujotetaan vyötäröllä olevien renkaiden läpi. Essu on helppo säätää käyttäjän vartalolle sopivaksi.

”Halusimme ristiin menevät nauhat, koska ne eivät paina niskaa ja antavat liikkumatilaa niin salin puolella kuin keittiössäkin. Kokit solmivat nauhojen päät essun etupuolelle, mutta salin puolella niin ei tehdä. Me ollaan tyylikkäämpiä”, kuittaa Lukkarinen Korsialalle hymyillen.

”Joo, meillä keittiössä ulkonäkö ei ole ensimmäisenä mielessä”, Korsiala vastaa.

”Pitkät nauhat ovat oikeasti käytännölliset, koska niiden avulla saamme liinan roikkumaan vyötärölle. Tarvitsemme liinaa kuitenkin koko ajan.”

yksityiskohta ravintolaesiliinassa
Brasalaiset halusivat essuun ison, läpällisen etutaskun ja kaksi taskua vyötärölinjan alapuolelle. "Arvostamme niitä erityisesti salin puolella", Severi Lukkarinen kertoo.

Lukkarisen mielestä essussa on yksi erittäin hyödyllinen ominaisuus.

”Materiaali hylkii mukavasti likaa. Pienet roiskeet lähtevät rätillä pyyhkäisemällä. Essua ei välttämättä tarvitse laittaa pesuun joka työvuoron jälkeen.”

Koko henkilökunta käyttää Medantan Chef-malliston chino-mallisia housuja. Kapeat ja joustavat housut sopivat yhtä hyvin saliin ja keittiöön.

”Erityisesti pidän siitä, että housujen vyötärössä on pieni joustava kaistale. Keittiössä kyykitään paljon. Jouston ansiosta housuja ei tarvitse koko ajan olla nostelemassa”, Korsiala sanoo.

ravintolasalissa katetaan pöytää
"Kaikki toiveemme toteutettiin Medantan asuissa", brasalaiset sanovat.

Aina puhdasta päälle

Brasassa kaikki vaatteet pesetetään pesulassa. Pyykkikuorma lähtee ravintolasta kolme kertaa viikossa. Jokaisella työntekijällä on 3­­–4 vaatekertaa.

”Riippuu vähän, kuka sotkee mitenkin paljon”, Lukkarinen naurahtaa ja katsoo Korsialan paidan hihaa. Se on ehtinyt jo saada pientä osumaa, kun Korsiala nostelee kaloja raakakypsytyskaapista.

Kaappi on Brasan erikoisuus. Siellä kypsyy kalojen lisäksi erilaisia lihoja, lintuja ja lammasta. Kaikki tietenkin valmistetaan avotulella, joka antaa herkullisen aromin ruokiin ja jopa juomiin. Drinkeissä käytetään chilejä, jotka on tulella paahdettuja.

Ravintola Brasa

  • Aleksanterinkatu 22, Helsinki. Avautui huhtikuun alussa 2022.
  • Erityistä: suuri avotuligrilli, joka antaa ruuille upean aromin.
  • Ravintolassa 108 asiakaspaikkaa. Terassien avauduttua lähes 300.
  • Kuuluu Olo Collection -ravintoloihin. Olo, Emo, Ego, Särkänlinna, Garden by Olo ja Villa Störsvik tekevät yhteistyötä Medantan kanssa.

Lue seuraavaksi

Medantan hallituksen uudet voimanaiset:  ”Vastuullisuus ja käyttäjien kuunteleminen kantavat pitkälle”
”Ihanaa tehdä taas töitä!”

Jätä kommentti

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.